Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă). Pot câștiga un comision din link-urile de afiliere de pe acest site. Află mai multe
Jules Verne - Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
- PRO
1. Poveste captivantă;
2. Explorare globală;
3. Personaje memorabile;
4. Umor și tensiune.
- CONTRA
1. Caracterizare superficială;
2. Stereotipuri culturale;
3. Lipsa unei explorări detaliate a destinațiilor.
“Ocolul pământului în 80 de zile” este un roman de aventură scris de Jules Verne și publicat pentru prima dată în 1873.
Cartea urmărește povestea lui Phileas Fogg, un gentleman britanic extrem de punctual și calculat, care pariază cu membrii clubului său că poate înconjura globul în doar 80 de zile, folosindu-se de cele mai avansate mijloace de transport ale vremii.
Însoțit de loialul său valet francez, Passepartout, Fogg pleacă într-o călătorie captivantă, care îl poartă prin Europa, Asia, America și alte părți ale lumii.
Jules Verne este considerat unul dintre pionierii literaturii științifico-fantastice și unul dintre cei mai importanți autori francezi ai secolului al XIX-lea.
Verne a scris numeroase romane de aventură bazate pe descoperiri științifice și tehnologice ale timpului său, anticipând adesea dezvoltări care aveau să devină realitate în deceniile următoare.
Printre cele mai celebre lucrări ale sale se numără “20.000 de leghe sub mări”, “Călătorie spre centrul Pământului” și “De la Pământ la Lună”.
Stilul său de scriere combină precizia științifică cu imaginația aventuroasă, făcându-l unul dintre cei mai influenți autori din genul literar de anticipație.
Cuprins
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Rezumat
“Ocolul pământului în 80 de zile” urmărește aventurile lui Phileas Fogg, un englez excentric și extrem de metodic, care trăiește o viață ordonată în Londra.
Într-o seară, la clubul Reform, Fogg face un pariu îndrăzneț cu colegii săi că poate înconjura globul în doar 80 de zile, bazându-se pe progresele tehnologice din transportul vremii.
Suma pariată este una considerabilă, iar Fogg este hotărât să își dovedească punctul de vedere.
Împreună cu noul său valet, Passepartout, un francez loial și aventuros, Fogg pornește imediat într-o călătorie palpitantă.
Cei doi traversează Europa, Asia, America și alte destinații exotice, folosind trenuri, vapoare, elefanți și chiar un sanie pe gheață.
De-a lungul drumului, Fogg și Passepartout întâlnesc numeroase obstacole, inclusiv furtuni, întârzieri neprevăzute și comploturi ale altor personaje.
Unul dintre cele mai importante elemente ale poveștii este urmărirea constantă a lui Fogg de către detectivul Fix.
Fix este convins că Fogg este autorul unui jaf bancar din Londra și încearcă să-l aresteze la fiecare oprire.
În timpul călătoriei lor prin India, Fogg și echipa sa salvează o femeie pe nume Aouda, care este pe punctul de a fi sacrificată.
Fogg o ia cu el în călătorie, iar relația lor evoluează treptat într-o poveste de dragoste subtilă.
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Citate
“Ocolul pământului fu comentat, discutat, disecat cu atâta înflăcărare, de parcă ar fi fost vorba de o nouă afacere a Alabamei. Unii erau de partea lui Phileas Fogg, alții – și aceștia formară în curând o considerabilă majoritate – se pronunțară împotriva lui. Acest ocol al lumii, săvârșit altfel decât în teorie și pe hârtie în același minimum timp hotărât cu mijloacele de comunicație de acum, nu era numai cu putință, ci și smintit.”
“Un articol lung apăru la 7 octombrie în Buletinul Societății Regale de geografie. El trata chestiunea legată de ocolul pământului din toate punctele de vedere, demonstrând categoric nebunia acelei întreprinderi. După acest articol, se vedea că totul stă în contra călătorului: piedici ale omului, piedici ale naturii. Pentru a duce la bun sfârșit proiectul, trebuia să fie admisă o miraculoasă concordanță a orelor de plecare și de sosire, concordanță care nu exista, care nu putea să existe.”
“Era bogat acest Phileas Fogg? Fără îndoială! Însă în ce chip făcuse această avere, n-ar fi putut să spună nici omul cel mai bine informat – iar Mr. Fogg era ultimul căruia te-ai fi putut adresa pentru a-i cere lămuriri. În orice caz, omul nu era câtuși de puțin risipitor, dar nici zgârcit, căci de câte ori trebuia întregită o sumă pentru o cauză nobilă, utilă sau generoasă, el dăruia banii fără zgomot, ba chiar anonim.”
“- Passepartout îmi place, răspunse stăpânul casei. Mi-ai fost recomandat, informațiile despre dumneata sunt bune. Cunoști condițiile mele?
– Da, domnului!
– Bine! Ce oră este?
– Ora unsprezece și două zeci și două, răspunse Passepartout, după ce scoase din buzunarul jiletcii un uriaș ceas de argint.
– E în urmă! observă Mr. Fogg.
– Iertați-mă, domnule, dar nu se poate!
– E în urmă cu patru minute. N-are importanță; este de ajuns să știi diferența. Deci, începând din această clipă, miercuri 2 octombrie 1872, ora unsprezece și douăzeci și nouă dimineața, te afli în serviciul meu.”
“Pe cinstea mea, își zise Passepartout, la început puțin aiurit, la Madame Tussaud am văzut oameni la fel de vii ca noul meu stăpân.”
“După ce examină locuința în amănunțime, Passepartout își frecă mâinile, cu fața lui largă înflorind de bucurie, și repetă voios: ‘Aici e de mine! Bună treabă! O să mă înțeleg perfect cu Mr. Fogg! Un om de casă și grozav de punctual; o adevărată mașină! Ei bine, n-am de ce să mă supăr că servesc o mașină!’”
“După ce urcă în camera sa, Phileas Fogg îl strigă:
– Passepartout!
Servitorul nu răspunse; chemarea aceasta nu-l privea; nu era încă ora.
– Passepartout! repetă Mr. Fogg, fără să ridici glasul.
Flăcăul nostru își făcu apariția.
– E a doua oară când te chem! observă stăpânul său.
– Păi nu-i ora douăsprezece! răspunse Passepartout, cu ceasul în mână.
– Știu, și de aceea nu-ți fac nici o mustrare, reluă Phileas Fogg. Peste douăzeci de minute plecăm spre Dover și Calais.
Pe fața rotundă a francezului se lăți un fel de strâmbătură; era limpede că nu înțelesese bine.
– Plecați în călătorie? întrebă el.
– Da, răspunse stăpânul său. Vom face ocolul pământului.”
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Păreri
“Minunată!!! Mi-a plăcut atât de mult, deși am fost sceptică la început. M-a ținut în suspans până la sfârșit!” – Carmen
“Acesta a fost un roman plăcut, cum nu cred că mă așteptam. Regret că nu am citit acest roman mai devreme, dar încă am doar 19 ani, timpul nu-i trecut încă pentru astfel de lecturi. Chiar nu pot să rezum în cuvinte lucrurile bune legate de acest roman.” – Florin
“O carte foarte interesantă și uimitoare plină de suspans.” – Agnes
“A fost frumoasă cartea, într-adevăr. Am crezut la început că va fi vorba despre o carte cu pirați, dar nu a fost întru totul adevărat :). Nu vă dau spoilere, citiți-o voi.” – Olivia
“Recomand cartea oricui. ‘Niciodată să nu îți pierzi speranța’ și ‘Iubirea este mai prețioasă decât banii’, sunt mesajele acestei cărți. De la o simplă discuție un gentleman punctual pleacă într-o călătorie în jurul pământului, făcută în doar 80 de zile.” – Amalia
“Este o carte superbă! O istorioară interesantă, care începe de la un pariu. Este o carte despre aventuri palpitante, interesante, despre punctualitatea unui om care credea în puterile și capacitățile sale și care a reușit să își atingă scopul în pofida oricăror obstacole.” – Oxana
“O carte plină de aventură care poate fi citită atât de cei mici cât și cei mari. O recomad cu căldură tuturor celor care vor altceva decât lectura obișnuită.” – Andreea
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Teme și motive
1. Aventura și explorarea
Una dintre temele centrale ale romanului este spiritul de aventură și explorare.
Phileas Fogg, un om al calculului și al rutinei, se angajează într-o călătorie care îl scoate complet din zona sa de confort.
În timp ce inițial călătoria pare un simplu test al capacităților tehnologice și al eficienței umane, ea devine rapid o aventură în care fiecare oprire aduce noi provocări și pericole.
De la deșerturile Indiei până la pădurile Americii, Fogg și echipa sa explorează locuri și culturi variate, iar această temă a explorării reflectă fascinația epocii victoriene pentru descoperiri geografice și noi teritorii.
2. Timpul și punctualitatea
Timpul este un motiv central în întreaga poveste, călătoria lui Fogg fiind strict dictată de ceas și de respectarea unui program prestabilit.
Obsesia lui Fogg pentru punctualitate și precizie devine motorul narativ al romanului.
Verne explorează aici conceptul de timp nu doar ca o măsură fizică, ci și ca un simbol al controlului pe care civilizația modernă încearcă să îl exercite asupra naturii.
Cu toate acestea, natura, cultura și imprevizibilul pun la încercare această precizie și conduc la momente de tensiune, precum întârzierile și obstacolele neprevăzute.
Tema timpului devine o reflexie a dilemei umane de a controla haosul vieții prin reguli și ordine.
3. Tehnologia și progresul
Romanul este o celebrare a progresului tehnologic al secolului al XIX-lea, epoca în care noile invenții și infrastructuri deschideau noi posibilități pentru mobilitate globală.
Fogg se bazează pe mijloace moderne de transport, precum trenurile și vapoarele cu aburi, pentru a-și duce la bun sfârșit pariul.
Verne subliniază încrederea epocii în avansurile tehnologice, însă arată și cum dependența excesivă de acestea poate fi problematică.
De exemplu, apar defecțiuni tehnice și întârzieri care forțează personajele să recurgă la soluții mai “primitive” precum călătoria pe spatele unui elefant.
Astfel, tehnologia este atât un mijloc de progres, cât și o sursă de provocări neașteptate.
4. Colonialismul și globalizarea
Verne explorează și impactul colonialismului și al globalizării, pe măsură ce personajele călătoresc prin diferite colonii britanice și alte teritorii aflate sub influență europeană.
Călătoria lui Fogg este posibilă în mare parte datorită expansiunii imperiului britanic și a infrastructurii globale pe care acesta a creat-o.
Totuși, romanul prezintă și o viziune oarecum simplificată asupra culturilor non-europene, tratându-le deseori ca decoruri exotice pentru aventurile personajelor occidentale.
Acest fapt reflectă atitudinile colonialiste ale vremii, dar invită și la o discuție modernă despre modul în care aceste aspecte sunt prezentate.
5. Determinarea și rezistența
Phileas Fogg reprezintă un simbol al determinării neclintite și al voinței de fier.
Indiferent de obstacolele întâmpinate, Fogg rămâne calm și concentrat pe obiectivul său.
Această temă este dezvoltată prin numeroasele momente de criză din roman, în care calmul și strategia sa reușesc să transforme situațiile aparent imposibile în soluții creative.
De asemenea, loialitatea și dedicarea lui Passepartout, chiar și în fața pericolelor, subliniază ideea că succesul nu depinde doar de tehnologie sau de bani, ci și de caracterul uman și reziliență.
6. Iubirea și umanitatea
Deși este un element mai subtil, romanul dezvoltă și o temă a umanității și a iubirii, în special prin relația care se dezvoltă între Phileas Fogg și Aouda.
Salvarea ei din India nu este doar un act cavaleresc, ci și un gest care dezvăluie latura umană a lui Fogg, care până atunci părea rece și distant.
În final, pariul, călătoria și aventura sunt eclipsate de importanța sentimentelor și relațiilor umane, sugerând că adevăratul câștig al lui Fogg nu este doar pariul, ci și dragostea pe care o găsește pe parcursul călătoriei.
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Stilul de scriere
Stilul de scriere al lui Jules Verne în “Ocolul pământului în 80 de zile” reflectă o combinație unică de precizie științifică și narare captivantă, caracteristici care au devenit emblematice pentru operele sale.
Verne îmbină un limbaj clar și descriptiv cu o structură narativă dinamică, care menține atenția cititorului de-a lungul călătoriei globale a personajelor.
1. Limbajul descriptiv și informativ
Verne folosește un limbaj detaliat și descriptiv pentru a reda cu acuratețe locurile și tehnologiile vremii.
Fiecare destinație este descrisă în termeni vii, astfel încât cititorul poate vizualiza clar decorurile exotice prin care trec personajele.
Această atenție la detalii tehnice și geografice dă poveștii o autenticitate deosebită. În același timp, autorul face uz de informații științifice și geografice actuale pentru a educa subtil cititorul, fără a diminua ritmul alert al acțiunii.
2. Tonul narativ: echilibrul între serios și ușor
Deși “Ocolul pământului în 80 de zile” este, în esență, un roman de aventuri, tonul său este un amestec de seriozitate și umor.
Verne păstrează o notă sobră în momentele critice, mai ales când este vorba de tehnologie și timpul precis pe care Fogg îl urmărește obsesiv.
Cu toate acestea, adaugă momente de ușurare comică, în special prin personajul lui Passepartout, al cărui comportament adesea naiv și reacțiile sale la situații neașteptate aduc o notă de umor și contrastează cu sobrietatea lui Fogg.
Acest echilibru între seriozitate și ușurință face ca romanul să fie accesibil și captivant pentru o gamă largă de cititori.
3. Tehnicile narative și structura
Verne este un maestru al ritmului narativ.
Structura romanului este clar delimitată în capitole scurte și tensionate, fiecare dintre ele conducând povestea înainte cu un nou episod al călătoriei.
Acțiunea este bine dozată, cu o alternare între momentele de tensiune (cum ar fi întârzierile sau pericolele) și momentele de relaxare, în care Fogg și Passepartout reflectează asupra drumului parcurs.
Această tehnică de narare fragmentată ajută la menținerea interesului cititorului și creează un sentiment de urgență și suspans pe măsură ce timpul se scurge.
4. Dialoguri concise și eficiente
Verne utilizează dialoguri concise, care servesc la caracterizarea rapidă a personajelor și la înaintarea acțiunii.
Fogg, de exemplu, vorbește rareori și, atunci când o face, cuvintele sale sunt bine alese și precise, reflectând natura sa calculată.
În schimb, Passepartout este mai expresiv, iar dialogurile sale contribuie la dezvoltarea laturii comice a poveștii.
Dialogurile sunt folosite nu doar pentru a face povestea mai dinamică, ci și pentru a reliefa personalitățile distincte ale personajelor.
5. Tematica anticipativă și viziunea asupra progresului
Un alt element distinctiv al stilului lui Verne este modul în care folosește narațiunea pentru a explora teme legate de progresul tehnologic și științific.
Verne nu doar descrie tehnologiile contemporane, ci le integrează într-un cadru narativ care subliniază importanța progresului.
Stilul său optimist cu privire la viitorul umanității și încrederea în știință sunt evidente în modul în care dezvoltă aventura, iar cititorul este invitat să admire curajul și ingeniozitatea oamenilor care au făcut posibilă o astfel de călătorie.
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Critici și limitări
Deși “Ocolul pământului în 80 de zile” este considerat un clasic al literaturii de aventură și un exemplu de pionierat în genul science-fiction, romanul nu este lipsit de critici și limitări.
Acestea variază de la perspective legate de structură și dezvoltarea personajelor până la reprezentările culturale și ideologice, caracteristice epocii în care a fost scris.
1. Caracterizarea limitată a personajelor
Una dintre criticile frecvente aduse romanului este dezvoltarea relativ superficială a personajelor principale, în special a lui Phileas Fogg.
Deși Fogg este protagonistul poveștii, personalitatea sa rămâne constantă de-a lungul întregii narațiuni – un om al rutinei, disciplinat și calculat, care rareori își arată emoțiile sau gândurile interioare.
Această rigiditate îl face uneori mai greu de conectat emoțional cu cititorul.
De asemenea, relația dintre Fogg și Aouda, deși centrală în deznodământul romanului, este dezvoltată în mod destul de sumar, fără prea multă profunzime sau explorare emoțională.
2. Tratarea culturilor non-europene
O altă limitare importantă a romanului constă în reprezentarea simplistă și stereotipică a culturilor non-europene.
Verne scrie din perspectiva unui european din secolul al XIX-lea, iar acest lucru este evident în modul în care personajele călătoresc prin țări ca India, Japonia sau China.
Aceste locuri sunt adesea prezentate ca fundaluri exotice pentru aventurile personajelor occidentale, iar locuitorii acestor regiuni sunt deseori portretizați fie în termeni exotici, fie ca simplificări culturale.
În mod particular, episodul din India, unde Aouda este salvată dintr-un ritual barbar, reflectă o viziune colonialistă și occidentalizată asupra culturilor asiatice.
3. Simplificarea tensiunilor culturale și politice
De asemenea, cartea evită în mare parte orice discuție semnificativă despre tensiunile politice și culturale ale timpului, deși personajele călătoresc prin multiple colonii și regiuni cu probleme politice.
În schimb, Verne alege să se concentreze mai mult pe aventură și progres tehnologic, lăsând la o parte complexitatea socială și politică a epocii.
Aceasta poate fi văzută atât ca o limitare a romanului, cât și ca o alegere deliberată a autorului de a se axa pe latura optimistă și exploratorie a poveștii.
4. Ritmul rapid și superficialitatea unor evenimente
Structura narativă a romanului, deși captivantă și bine ritmată, poate părea uneori prea rapidă, cu evenimente și locuri care sunt trecute în revistă fără prea multă explorare sau aprofundare.
În călătoria sa, Fogg trece prin numeroase țări și orașe, dar fiecare oprire este tratată rapid, fără o analiză detaliată a culturii, geografiei sau a experiențelor locale.
În această privință, cititorii care așteaptă o explorare mai profundă a fiecărei destinații ar putea considera că romanul oferă o viziune superficială asupra lumii.
5. Final previzibil
În ceea ce privește structura narativă, deznodământul romanului poate fi considerat de unii cititori previzibil.
Deși există o mulțime de obstacole pe parcursul călătoriei, finalul, în care Fogg reușește să câștige pariul, este anticipabil pentru un roman de aventură victorian.
Tensiunea dramatică nu atinge neapărat un punct culminant imprevizibil, iar finalul poate părea oarecum convențional.
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Concluzie
“Ocolul pământului în 80 de zile” este un roman captivant, care îmbină spiritul de aventură cu fascinația pentru progresul tehnologic și explorarea lumii.
Jules Verne reușește să creeze o poveste dinamică, plină de tensiune și umor, în care fiecare obstacol devine o ocazie pentru ingeniozitatea umană și determinarea de a reuși.
Cartea surprinde perfect curiozitatea și optimismul epocii victoriene în privința posibilităților nelimitate oferite de știință și tehnologie.
Cu toate acestea, romanul reflectă și limitările vremii în care a fost scris, prin prezentări simplificate ale culturilor non-europene și o oarecare rigiditate în caracterizarea personajelor.
Phileas Fogg este un protagonist fascinant prin calmul și determinarea sa, dar lipsa unei evoluții emoționale profunde poate face ca unele părți ale poveștii să pară distanțate sau impersonale.
Recomand “Ocolul pământului în 80 de zile” cititorilor pasionați de literatură de aventură și explorare, dar și celor care sunt interesați de istoria progresului tehnologic din secolul al XIX-lea.
Romanul este potrivit atât pentru tinerii cititori, care vor fi încântați de acțiunea rapidă și peripețiile personajelor, cât și pentru adulții care apreciază o reflecție asupra modului în care tehnologia poate transforma lumea.
De asemenea, cartea este ideală pentru cei care doresc să exploreze lucrările clasice ale literaturii science-fiction și să înțeleagă mai bine cum Jules Verne a influențat acest gen.
Dacă îți plac poveștile care combină călătoriile fascinante cu provocările intelectuale și culturale, această carte este o alegere excelentă.
Jules Verne – Ocolul pământului în 80 de zile (Recenzie Completă)
Cărți similare
“20.000 de leghe sub mări” de Jules Verne
O altă capodoperă a lui Verne, această carte urmărește aventurile Căpitanului Nemo și echipajului său la bordul submarinului Nautilus.
Explorarea adâncurilor oceanului și descrierile detaliate ale vieții marine fac din acest roman o lectură fascinantă pentru cei pasionați de știință și aventură.
“O călătorie spre centrul pământului” de Jules Verne
În acest roman clasic, Verne explorează o expediție fantastică în adâncurile Pământului, unde personajele descoperă un ecosistem preistoric.
Cartea este ideală pentru cei care iubesc misterele și explorările necunoscutului, fiind una dintre cele mai inventive povești ale lui Verne.
“Cinci săptămâni în balon” de Jules Verne
Un alt roman de aventură scris de Verne, unde personajele pornesc într-o călătorie aeriană prin Africa într-un balon cu aer cald.
Această carte combină descoperirea de peisaje exotice cu provocările călătoriilor neconvenționale, fiind o lectură perfectă pentru fanii aventurilor neobișnuite.
“Moby Dick” de Herman Melville
Această poveste clasică despre căutarea obsesivă a căpitanului Ahab de a prinde balena albă “Moby Dick” este o alegorie profundă despre natura umană și limitele cunoașterii.
Cititorii care au apreciat elementele aventurii și ale explorării din cărțile lui Verne vor găsi în “Moby Dick” o reflecție fascinantă asupra obsesiei și destinului.
Lectură recomandată
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următorul:
Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website.
Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult.
Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine.
Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă contactezi.