BookReviews

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă). Pot câștiga un comision din link-urile de afiliere de pe acest site. Află mai multe

Donna Tartt - Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Donna Tartt - Istoria Secretă - Coperta Fata

1. Proză bogată și descriptivă;
2. Explorarea temelor morale și filosofice;
3. Personaje complexe;
4. Tensiune psihologică.

1. Ritmul lent;
2. Personaje elitiste și greu de empatizat;
3. Ambiguitatea morală;
4. Lungimea romanului.

Rating (4,2 din 5 stele ):
4.2/5
Cumpără cartea “Istoria Secretă” de Donna Tartt

“Istoria Secretă” este un roman scris de Donna Tartt, publicat în 1992.

Povestea se desfășoară la un colegiu de elită din New England, unde un grup restrâns de studenți, care studiază literatura clasică sub îndrumarea unui profesor carismatic, se implică într-un eveniment care va schimba cursul vieților lor.

Romanul explorează teme profunde precum moralitatea, vinovăția, obsesia și natura umană, punând accentul pe motivul crimei și pe consecințele psihologice asupra personajelor, mai degrabă decât pe dezvăluirea făptașului.

Donna Tartt este o autoare americană cunoscută pentru stilul său literar dens și complex, caracterizat prin proză bogată și explorarea profundă a psihologiei umane.

A câștigat Premiul Pulitzer în 2014 pentru romanul său “Sticletele”.

Deși a scris doar trei romane de-a lungul carierei sale (până în 2023), fiecare a fost extrem de apreciat atât de critici, cât și de cititori.

Tartt este recunoscută pentru capacitatea ei de a crea personaje complexe și de a construi narațiuni captivante care îmbină suspansul cu reflecția filosofică.

Cuprins

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Rezumat

“Istoria Secretă” urmărește povestea lui Richard Papen, un tânăr dintr-un orășel din California, care ajunge să studieze la un colegiu de elită din Vermont.

Acolo, Richard este atras de un grup exclusivist de studenți care studiază literatura clasică sub îndrumarea enigmaticului profesor Julian Morrow.

Grupul este format din cinci membri: Henry, liderul intelectual al grupului, Charles și Camilla, gemeni misterioși, Francis, un tânăr bogat și excentric, și Bunny, un personaj exuberant și manipulator.

Pe măsură ce Richard se apropie de acest grup, descoperă că prietenii săi sunt implicați într-o serie de experimente intelectuale și morale periculoase, inspirate de studiile lor clasice.

Într-un moment de euforie și dorință de a transcende limitele umane, aceștia comit o crimă în cadrul unui ritual dionisiac.

Însă consecințele acestui act se dovedesc a fi devastatoare.

Romanul este povestit din perspectiva lui Richard, reflectând retrospectiv asupra evenimentelor care au dus la tragedie.

Pe măsură ce tensiunile cresc în grup, prietenia lor începe să se destrame, iar vinovăția, paranoia și neîncrederea îi copleșesc.

Narațiunea explorează nu doar acțiunile lor, ci și motivațiile complexe din spatele lor, oferind o perspectivă asupra decăderii morale și a fragilității psihologice a personajelor.

În esență, “Istoria Secretă” este un roman despre prăbușirea inocenței, despre greutatea morală a deciziilor și despre efectele devastatoare ale obsesiei și vanității intelectuale.

istoria secreta recenzie

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Citate

“Există fantome. Oamenii de pretutindeni au știut-o dintotdeauna. Și credem și azi în ele la fel de mult ca și Homer. Doar că acum le numim altfel. Memorie. Subconștient.”

“Dragostea nu învinge totul. Și oricine crede altceva e un prost.”

“Și cred că defectul meu fatal este următorul: un dor morbid de ceva neapărat impresionant, indiferent de riscuri.”

“… consider că e mai bine să știi o singură carte în mod profund decât să știi 100 într-o manieră superficială.”

“Frumusețea este foarte rar blândă și consolatoare. Dimpotrivă, adevărata frumusețe este întotdeauna destul de alarmantă.”

“Frumusețea este teroare. Vrem să fim devorați de ea, să ne ascundem în acea flacără care ne rafinează.”

”Morții ne apar în vise pentru că este singurul mod în care îi putem vedea. Însă ceea ce vedem este doar o proiecție strălucitoare, ce vine spre noi de la mare distanță, de pe o stea moartă.”

”-Ești fericit aici?
-Nu neapărat. Dar nici tu nu ești foarte fericit acolo unde ești.”

“Numai că viața mea, foarte mult timp, a fost anostă și incoloră. Moartă, mai exact. Pentru mine lumea a fost mereu un spațiu gol. Nu am fost niciodată capabil să mă bucur de micile plăceri ale vieții. Mă simțeam lipsit de viață, mort, în tot ceea ce făceam. (…) Înainte eram paralizat, deși nu eram propriu-zis conștient de acest lucru. Și asta pentru că până atunci gândisem prea mult, trăisem prea mult numai în mintea mea.”

“Acum însă îmi făcea rău să știu că nu mai există nicio ieșire. Eram într-o capcană împreună cu ei, cu ei toți, pentru totdeauna.”

“Deși eram îngrozit de întunericul prezent din jur, mi-a fost frică să-l părăsesc pentru celălalt întuneric, permanent – groapa aceea gelatinoasă, umflată, mâloasă. Văzusem umbra sa pe chipul lui Bunny – o teroare stupidă; toată lumea parcă s-ar fi întors cu susul în jos pentru o clipă, viața îi explodase cu un tunet de ciori și apoi cerul se expandase pustiu deasupra lui, asemenea unui ocean alb. Apoi nimic. Butuci putreziți, gângănii târându-se printre frunzele căzute. Pulbere și întuneric.”

“Cum se întâmplă de cele mai multe ori în viață când încep să apară necazurile, nici eu nu eram pregătit pentru această posibilitate. Și ceea ce simțeam stând acolo nu era frică sau remușcare, ci o umilință cumplită, demolatoare, o rușine monstruoasă, de-mi crăpa obrazul așa cum nu mai simțisem din copilărie.”

“Frumusețea e supărătoare.”

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Păreri

“Sunt efectiv… năucită. Transformările psihologice și emoționale, distrugerea totală a binelui în sufletele unor ființe atât de tinere, iraționalitatea indusă de o viață haotică. Mi-a dat mult de gândit cartea asta.” – Maria

“Unul din puținele romane care atinge ceea ce aș cataloga drept sublim. Tehnica de scriere folosită, evoluția subiectului, totul este perfect. Istoria secretă este radiografia psihicului în momente de intens stres, un vis febril de o veridicitate impozantă.” – Florin

“Personal, mi-a plăcut mult și aș recomanda-o celor ce au chef de o carte clasică, dar scrisă într-o notă și un context mai apropiat de zilele noastre. ” – Maria

“Un ritm foarte bun al povestirii, un Mefisto cam ezitant în rolul mentorului, un grup de tineri cu o morală șovăitoare, dar care rămân niște personaje carismatice, în ciuda lucrurilor oribile pe care le fac. E ceva alunecos și în poveste, ca în fiecare dintre personaje, nimeni nu e rău (și cu siguranță nimeni nu e bun) până la capăt. Și asta face povestea mult mai palpitantă, nici nu simți cum treci prin 800 și ceva de pagini.” – Gabriela

“M-a trecut prin atât de multe stări cartea asta. RECOMAND.” – Andra

“Dacă ai răbdare să treci peste primele 200-300 de pagini pentru a intra în acțiunea propriu-zisă vei găsi o poveste superbă ce, cu siguranță, își va lăsa amprenta asupra ta.” – Teodora

“Donna Tartt nu este o scriitoare previzibilă, am constat citind și Sticletele.Nu poți intui intriga, aparent acțiunea se lasă așteptată, poate datorită descrierilor, a imaginilor vizuale și acustice, dar mie Istoria secretă mi-a plăcut mult și cred că datorită măiestriei descrierii personajelor principale: șase studenți și un profesor boem de greacă. Secretul este de fapt răspunsul la întrebarea: ce se ascunde dincolo de măștile sociale ale fiecăruia?!” – Otilia

“Cât de mult mi-a plăcut!!!! Este efectiv top 5 cele mai bune cărți citite de mine.” – Patricia

“După 50 de pagini am reușit să înțeleg de ce este atât de iubită Donna Tartt. Pentru că odată ce începi, nu te mai poți despărți de acțiunea din romanele ei. Cel puțin asta a fost experiența mea cu Istoria Secretă. Și credeam că am eu probleme în a citi în limba engleză, dar s-a dovedit un lucru fals, pentru că nu am avut nicio probleme cu cele 628 de pagini și povestea lui Bunny. Recomand cu toată căldura.” – Tudor

“Mi-a plăcut enorm cartea. Modul de scris al autoarei e fascinant. Pe mine descrierea mă plictisește în mod normal, dar aici nu m-am plictisit nici o secundă. Mi-ar fi plăcut cei drept mai multe plot twisturi, dar e ok și așa. Cred că e greu să jonglezi cu atâtea personaje în stilul ăsta. Și atenția la fiecare detaliu a fost minunată. O carte foarte bună!” – Adelina

istoria secreta recenzie

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Teme și motive

“Istoria Secretă” de Donna Tartt explorează o serie de teme și motive profunde, care sunt dezvoltate în mod complex pe parcursul narațiunii.

Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Moralitatea și vinovăția

Tema moralității este centrală în roman.

Personajele principale se confruntă constant cu întrebări despre bine și rău, iar crima pe care o comit pune în discuție limitele morale ale fiecăruia.

Actul lor este inițial justificat intelectual, ca parte a unui experiment inspirat de cultura clasică, dar consecințele psihologice sunt devastatoare.

Vinovăția devine un motiv persistent, afectând fiecare personaj într-un mod diferit.

Henry, de exemplu, încearcă să justifice acțiunile sale prin rațiune, dar nu poate scăpa de povara interioară a vinovăției.

Richard, naratorul, este martorul degradării morale a grupului, reflectând asupra modului în care crima îi destramă psihologic.

2. Obsesia cu frumusețea și estetismul

Personajele din “Istoria Secretă” sunt profund obsedate de frumusețe, nu doar în sensul clasic, ci și în încercarea de a trăi o viață estetică superioară.

Henry și ceilalți sunt inspirați de idealurile estetice ale Greciei antice, căutând să recreeze o formă de frumusețe pură prin ritualuri și filozofii dionisiace.

Acest estetism duce la pierderea limitelor morale și a echilibrului emoțional.

Tartt dezvoltă această temă prin descrierea fascinantă a mediului elitist în care trăiesc personajele și prin contrastul dintre frumusețea exterioară a vieților lor și urâțenia morală a acțiunilor lor.

3. Intelectualismul și clasicismul

Studiul literaturii clasice nu este doar un cadru academic în roman, ci servește ca un catalizator pentru acțiunile personajelor.

Sub influența profesorului Julian Morrow, studenții își justifică comportamentele deviante prin prisma unor filozofii grecești antice, în special dionisiace.

Intelectualismul lor îi izolează de restul colegiului și, în cele din urmă, de realitate.

Pe măsură ce narațiunea progresează, vedem cum cunoștințele clasice devin o armă dublă, dând naștere la un sentiment de superioritate care sfârșește prin a-i distruge pe cei din grup.

4. Izolarea și alienarea

Richard Papen este un personaj care se simte izolat atât social, cât și emoțional de lumea în care a intrat.

Provenind dintr-un mediu umil din California, el se simte ca un intrus în cercul elitist al grupului de clasică.

Izolarea sa este dublată de izolarea grupului în ansamblu, care trăiește într-un microcosmos intelectual și social separat de restul colegiului.

Această izolare le permite să se scufunde din ce în ce mai mult în propriile lor obsesii și autoamăgiri, culminând cu tragedia.

Tartt explorează alienarea și efectele sale prin felul în care personajele devin din ce în ce mai distanțate emoțional și mental de lumea reală.

5. Moartea și decăderea

Moartea joacă un rol central în carte, nu doar prin actul crimei, ci și prin reflectarea decăderii morale și psihologice a personajelor.

Romanul începe cu mărturisirea lui Richard despre moartea lui Bunny, iar moartea devine un punct de plecare pentru explorarea distrugerii interne a grupului.

Pe măsură ce evenimentele se derulează, fiecare dintre membrii grupului experimentează o formă de decădere – fie mentală, fie fizică – ca o consecință inevitabilă a acțiunilor lor.

Tartt folosește moartea ca un motiv repetitiv, nu doar în sens literal, ci și simbolic, sugerând prăbușirea inevitabilă a oricărei ordini care se îndepărtează de moralitate.

6. Puterea și manipularea

Relațiile de putere din cadrul grupului sunt complexe și fluctuante.

Henry este liderul incontestabil, cu o influență intelectuală și emoțională enormă asupra celorlalți.

Manipularea sa devine evidentă pe măsură ce acțiunile grupului se intensifică, el orchestrând nu doar crima inițială, ci și uciderea lui Bunny.

Aceste dinamici de putere sunt esențiale pentru înțelegerea modului în care grupul funcționează și se destramă.

Tartt dezvoltă treptat această temă, dezvăluind cum fiecare personaj încearcă să își păstreze sau să își recâștige controlul pe măsură ce evenimentele scapă de sub control.

7. Clasa socială și privilegiul

O altă temă importantă este clasa socială și privilegiul.

Deși Richard este naratorul, el este conștient în permanență de diferențele de clasă dintre el și prietenii săi.

Ceilalți provin din medii bogate, având acces la resurse și privilegii care îi fac să se simtă invincibili și deasupra legilor morale și sociale.

Tartt explorează subtil această dinamică, arătând cum statutul social și privilegiul influențează deciziile personajelor și modul în care percep lumea.

Istoria secreta - Citat 1

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Stilul de scriere

Stilul de scriere al Donnei Tartt în “Istoria Secretă” este unul complex, rafinat și extrem de atent la detalii.

Autoarea îmbină o proză densă cu un ritm narativ calculat, creând o atmosferă captivantă și introspectivă. Iată câteva aspecte importante care definesc stilul său.

1. Limbajul bogat și descriptiv

Tartt are un talent deosebit pentru descriere, folosind un limbaj bogat și elaborat pentru a crea imagini vii și atmosfere pregnante.

Descrierile sale sunt detaliate și precise, fie că este vorba despre peisajele autumnale ale campusului din New England, fie despre stările psihologice complexe ale personajelor.

Această bogăție a limbajului contribuie la imersiunea cititorului în lumea romanului, făcând ca mediul și acțiunile să fie ușor de vizualizat.

Totodată, stilul său descriptiv reflectă în mod subtil stările interioare ale personajelor și temele majore ale cărții.

2. Tonul intelectual și sobru

Tonul predominant al romanului este unul sobru și intelectual.

Povestea este narată de Richard Papen, care reflectează retrospectiv asupra evenimentelor, oferind o perspectivă matură și distanțată asupra trecutului.

Tartt folosește un ton meditativ și adesea melancolic, care rezonează cu temele de vinovăție, moarte și decădere.

Acest ton contribuie la tensiunea psihologică a romanului, subliniind gravitatea și consecințele acțiunilor personajelor.

În același timp, există o subcurrentă de elitism intelectual, personajele fiind adesea preocupate de filozofie, literatură clasică și estetism, ceea ce întărește tonul erudit al romanului.

3. Narațiunea la persoana întâi

Alegerea de a folosi narațiunea la persoana întâi prin perspectiva lui Richard Papen permite o explorare intimă a psihologiei personajelor.

Richard este un narator fiabil și nesigur în același timp, deoarece el însuși face parte din grupul care comite crima, iar percepțiile sale sunt inevitabil influențate de propria sa implicare emoțională și morală.

Tartt folosește această tehnică pentru a construi o poveste care nu doar dezvăluie faptele, ci și efectele psihologice și morale ale acestora asupra personajului principal.

Prin ochii lui Richard, cititorul devine martor la deteriorarea lentă a grupului și la escaladarea vinovăției.

4. Construirea tensiunii și a suspansului

Una dintre cele mai eficiente tehnici de povestire ale Donnei Tartt este modul în care construiește tensiunea și suspansul.

În ciuda faptului că romanul dezvăluie de la început că Bunny va fi ucis de către prietenii săi, Tartt reușește să creeze o atmosferă intensă și tensionată.

Detaliile despre cum și de ce s-a ajuns la crimă sunt dezvăluite treptat, creează un interes psihologic profund pentru cititor.

În loc să se concentreze pe șocul evenimentelor, Tartt pune accentul pe modul în care personajele își justifică acțiunile și cum acestea le afectează pe parcurs.

5. Dialoguri realiste și introspective

Dialogurile sunt la fel de bine construite precum descrierile, servind nu doar la avansarea intrigii, ci și la expunerea caracterelor și a relațiilor dintre personaje.

Tartt folosește dialogurile pentru a explora dinamica de putere din cadrul grupului, precum și pentru a sublinia diferențele de clasă și statut dintre Richard și ceilalți.

Conversațiile dintre personaje sunt deseori pline de tensiune nedeclarată, cu subtexte care trădează temeri, gelozii și frustrări.

În același timp, multe dintre dialoguri conțin referințe literare și filozofice care îmbogățesc temele intelectuale ale romanului.

6. Ritmul lent, dar captivant

Ritmul narativ al romanului este intenționat lent, ceea ce poate părea provocator pentru unii cititori, dar această abordare servește scopului de a crea o tensiune psihologică profundă și de a permite dezvoltarea detaliată a personajelor.

Fiecare scenă este construită cu atenție, permițând cititorului să se adâncească în atmosfera densă și enigmatică a colegiului.

Acest ritm permite, de asemenea, o explorare profundă a temelor filosofice și morale, fără a grăbi dezvăluirea conflictelor interne ale personajelor.

7. Structura narativă și influențele clasice

Structura romanului este inspirată de tragediile grecești, un aspect ce reflectă fascinația personajelor cu cultura clasică.

În mod similar cu piesele clasice, narațiunea evoluează de la un eveniment catastrofal (crima) la consecințele inevitabile și decăderea personajelor.

Există o fatalitate în evoluția acțiunilor, iar Tartt folosește această structură pentru a evidenția natura destructivă a mândriei și a încercărilor de a transcende limitele morale și umane.

Influențele clasice sunt, de asemenea, evidente în temele recurente ale vinovăției, obsesiei și căutării frumuseții.

Istoria secreta - Parere 1

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Critici și limitări

Deși romanul este apreciat pentru stilul său rafinat, construcția tensionată și explorarea temelor intelectuale și morale, există câteva aspecte care au generat critici din partea unor cititori și critici.

1. Ritmul lent

Unul dintre cele mai frecvente puncte de critică la adresa romanului este ritmul său lent.

Deși acesta contribuie la construirea tensiunii și dezvoltarea personajelor, unii cititori pot găsi desfășurarea acțiunii prea lentă, mai ales în prima jumătate a cărții.

Tartt petrece mult timp pe descrieri detaliate și introspecții, ceea ce poate încetini semnificativ avansarea intrigii și poate crea impresia că anumite părți ale narațiunii sunt prelungite inutil.

2. Personajele elitiste și antipatice

Un alt aspect criticat este natura elitistă și adesea antipatică a personajelor.

Grupul central de studenți este prezentat ca fiind izolat și arogant, iar acțiunile lor sunt justificate printr-o superioritate intelectuală care poate părea respingătoare.

Uneori, lipsa lor de remușcări și atitudinea condescendentă față de restul lumii pot face ca cititorii să nu empatizeze cu personajele.

Această distanțare emoțională poate reduce implicarea afectivă în poveste pentru unii cititori, care ar putea considera personajele prea reci sau inumane.

3. Lipsa unui sens profund al justiției morale

Romanul este caracterizat de ambiguitate morală, iar acest lucru poate să fie o sursă de frustrare pentru cei care caută o concluzie mai clară sau o formă de justiție la sfârșitul poveștii.

Deși Tartt explorează intens vinovăția și decăderea psihologică a personajelor, nu există o rezoluție morală clară.

Acțiunile lor rămân, în mare parte, nepedepsite în sensul tradițional, iar pentru cititorii care așteaptă un sentiment de echitate sau răzbunare pentru comportamentele criminale, finalul poate părea nesatisfăcător.

4. Lungimea și densitatea romanului

La peste 500 de pagini, romanul poate fi perceput de unii cititori ca fiind prea lung și uneori excesiv de dens.

Abundența de detalii și introspecții poate să pară copleșitoare pentru cei care preferă o narațiune mai dinamică și mai condensată.

Acest lucru poate afecta fluxul general al poveștii, creând momente în care narațiunea pare să stagneze, în detrimentul tensiunii generale.

Istoria secreta - Citat 2

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Concluzie

“Istoria Secretă” de Donna Tartt este un roman impresionant, care se remarcă prin proza sa elegantă, construcția psihologică profundă a personajelor și explorarea complexă a temelor morale și intelectuale.

Este o poveste captivantă despre obsesie, vinovăție și consecințele acțiunilor umane, plasată într-un cadru academic rafinat.

Tartt creează o atmosferă tensionată și introspectivă, care menține cititorul ancorat în lumea exclusivistă și moral ambiguă a personajelor.

Romanul este însă unul care necesită răbdare și o deschidere spre o narațiune lentă și introspectivă.

Pentru cititorii care apreciază o poveste cu ritm rapid sau o moralitate clară, “Istoria Secretă” poate părea provocator sau, uneori, frustrant.

Personajele elitiste și ambiguitatea morală pot îngreuna empatizarea, dar aceste elemente servesc scopului general al romanului de a examina complexitatea naturii umane și decăderea morală.

Această carte este ideală pentru cititorii care iubesc literatura clasică și care sunt atrași de narațiuni intelectuale, bogate în teme filosofice și psihologice.

De asemenea, este potrivită pentru cei care apreciază romane precum “Crimă și pedeapsă”, unde explorarea interioară a personajelor și dilemele morale sunt centrale.

Fanii poveștilor lente, cu o atmosferă densă și tensionată, vor găsi în această carte o lectură profund satisfăcătoare.

Pe de altă parte, cititorii care caută o acțiune rapidă sau o poveste orientată spre acțiune ar putea să nu se bucure la fel de mult de această carte.

În concluzie, “Istoria Secretă” este o lucrare literară fascinantă, care va recompensa cititorii interesați de o explorare profundă a naturii umane și a misterelor morale.

Donna Tartt – Istoria Secretă (Recenzie Completă)

Cărți similare

Crima si pedeapsa

“Crimă și pedeapsă” de Feodor Dostoievski

Un roman clasic al literaturii ruse care explorează teme similare despre vinovăție, moralitate și consecințele psihologice ale crimei.

Raskolnikov, protagonistul, comite o crimă și încearcă să își justifice acțiunea din punct de vedere filosofic, dar este consumat de vinovăție și de destrămarea interioară.

De veghe in lanul de secara

“De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger

O poveste despre alienare și dezorientare, “De veghe în lanul de secară” prezintă viața tânărului Holden Caulfield, care se simte izolat de lumea din jurul lui.

La fel ca Richard Papen din “Istoria Secretă”, Holden este un outsider care reflectează asupra societății și a propriei sale identități.

Eleganta ariciului

“Eleganța ariciului” de Muriel Barbery

Un roman rafinat care explorează viața interioară a unui grup de oameni aparent obișnuiți, dar cu vieți secrete și profunde.

La fel ca în “Istoria Secretă”, personajele sunt unite de o fascinație pentru cultura și estetica intelectuală, iar cartea dezvăluie conexiunile dintre frumusețe, artă și umanitate.

Fata din tren

“Fata din tren” de Paula Hawkins (Recenzie)

Un thriller psihologic captivant despre o femeie care se implică într-un mister periculos, “Fata din tren” este ideală pentru cititorii care caută tensiune și o analiză profundă a personajelor.

Deși povestea este mai modernă și mai rapidă, temele de suspiciune, vinovăție și manipulare rezonează cu cele din “Istoria Secretă”.

Lectură recomandată

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următorul:

Donna Tartt – Istoria Secretă (Rezumat)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website. 

Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult. 

Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine. 

Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă  contactezi. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top