
Robert Cialdini
Robert Cialdini este un psiholog american care este specializat în știința influenței.
Cercetările sale se concentrează pe înțelegerea fenomenului de ce oamenii spun „da” anumitor solicitări și cum putem să aplicăm aceste descoperiri în lumea afacerilor, într-un mod etic.
Primii ani ai lui Robert Cialdini
Robert Cialdini s-a născut pe 7 aprilie 1945, în Milwaukee, Wisconsin.
El provine dintr-un mediu italian și a crescut în ceea ce el caracterizează cu drag drept o „familie complet italiană”.
Interes timpuriu pentru psihologia socială
Deși există informații limitate disponibile despre anii de formare ai lui Cialdini, el a precizat că experiențele sale timpurii au fost catalizatorul fascinației sale pentru psihologia socială și știința comportamentului.
Crescând, el a descoperit că diferite grupuri din comunitatea sa au nevoie de abordări diferite pentru a-și câștiga aprobarea.
Cialdini a observat că fiecare grup a aderat la propriul set de norme comportamentale și tendințe distincte.
Recunoscând că optimizarea conformării cu o solicitare necesită luarea în considerare a normelor sociale predominante în cadrul fiecărui grup specific, el și-a perfecționat capacitatea de a-și adapta abordarea în consecință.
Trecut educațional
În 1963, Cialdini a intrat la Universitatea din Wisconsin, unde s-a concentrat inițial pe psihologie, cu o specializare în comportamentul animal.
În acest timp, el a pătruns în domeniul feromonilor de râme, publicând articolul său de cercetare în revista Science.
Și-a obținut cu succes diploma de licență în psihologie în 1967.
Orientat inițial să-și continue studiile în comportamentul animal și aspirând să devină etolog după absolvire, traiectoria lui Cialdini a luat o întorsătură neașteptată din cauza pasiunii sale pentru o colegă, Marilyn Repinski.
Pentru a fi aproape de ea, s-a înscris la același curs de psihologie socială la care a urmat ea.
În mod surprinzător, până la sfârșitul semestrului, Cialdini s-a trezit mai captivat de psihologia socială decât de domnișoara Repinski.
Pe măsură ce pasiunea lui pentru psihologia socială a înflorit, Cialdini și-a dat seama că este nevoie de o schimbare față de alegerea sa inițială de a studia comportamentul animal la școala absolventă.
Căutând activ programe care au primit cereri de la indivizi interesați de comportamentul uman, în cele din urmă s-a mutat la Universitatea din Carolina de Nord pentru studii avansate în psihologia socială.
Sub îndrumarea lui Chet Insko, el a obținut cu succes doctoratul în psihologie socială în 1970.
Universitatea Columbia
După finalizarea studiilor la Universitatea din Carolina de Nord, Cialdini și-a dedicat doi ani unei burse postdoctorale la Universitatea Columbia, sporindu-și expertiza în psihologia socială.
În 1971, el a îmbrățișat rolul de profesor asistent în cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), menținând această funcție pentru o perioadă de patru ani.
Călătoria sa academică l-a dus pe postul de profesor asistent în 1975, obținând în cele din urmă titlu de profesor de psihologie în 1979.
Critici aduse lui Robert Cialdini
Lucrarea lui Cialdini a câștigat mulți fani pe scară largă pentru simplitatea, relevanța și eficacitatea sa.
Cu toate acestea, există oameni care îi critică cercetările, susținând că, deși modificările minore pe care Cialdini le propune pot da rezultate semnificative în anumite împrejurimi, aplicabilitatea lor s-ar putea să nu se extindă în alte contexte.
De exemplu, informarea potențialilor clienți cu privire la utilizarea pe scară largă a unui magazin online ar putea stimula afacerile, dar transmiterea acelorași informații despre un supermarket local poate descuraja clienții care se tem de supraaglomerare.
Cialdini însuși recunoaște limitările tacticilor de persuasiune pe care le susține, subliniind că astfel de strategii ar putea să nu fie suficiente pentru a salva o companie care eșuează cu o strategie de afaceri necorespunzătoare.
Unii critici evidențiază natura în continuă schimbare a societățîi, sugerând că aceste principii de persuasiune pot fi eficiente doar până când oamenii devin conștienți de ele sau se obosesc de aplicarea lor.
În timp ce progresul în studiul științific al influenței este evident, există cei care susțin că testarea mai extinsă este imperativă înainte de a stabili principiile generale de persuasiune.
Cărțile, premiile și realizările lui Robert Cialdini
Robert Cialdini a scris sau a fost coautor pentru un total de cinci cărți, lăsând un impact considerabil la scară globală.
În calitate de autor distins, el deține titlurile de bestseller în publicații prestigioase cum ar fi Wall Street Journal, New York Times și USA Today.
Cărțile lui Cialdini se mândresc cu o vânzare cumulată de peste cinci milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 41 de limbi.
Lucrarea sa fundamentală, “Psihologia Persuasiunii”, și-a câștigat un loc în revista Fortune la categoria “75 Smartest Business Books” și în catalogul revistei CEO Read cu “100 Best Business Books of All Time”.
Viața personală
Robert Cialdini este căsătorit cu Bobette Gorden, iar prietenii lor apropiați îi numesc jucăuș „Bob și Bobette”.
Împreună, împărtășesc bucuria de a-și crește fiul, Christopher Cialdini.
În ceea ce privește activitățile profesionale ale lui Cialdini, acesta rămâne foarte activ.
Angajându-se în cercetări, creând cărți și susținând prelegeri în întreaga lume, el deține, de asemenea, funcțiile de președinte și CEO la INFLUENCE AT WORK.
Această companie servește ca o resursă valoroasă, dedicată îmbunătățirii performanței organizaționale și personale printr-o înțelegere și aplicare profundă a psihologiei influenței.
Printre gama de clienți care beneficiază de expertiza Cialdini se numără nume notabile precum Google, NATO, Microsoft, Universitatea Harvard, Coca Cola, Cisco Systems, Bayer și Departamentul de Justiție al Statelor Unite.
Vrei să afli mai multe informații despre carte? Poți citi recenzia cărții sau rezumatul acesteia.
Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website.
Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult.
Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine.
Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă contactezi.