BookReviews

Oscar Wilde (Biografie)
Oscar Wilde (Biografie). Foto © The National

Oscar Wilde (Biografie)

Oscar Wilde, autor, dramaturg și poet, a fost o figură literară proeminentă în Anglia victoriană.

După ce și-a finalizat studiile la Universitatea Oxford, a devenit cunoscut ca poet, critic de artă și un mare susținător al estetismului.

În 1891, a publicat “Portretul lui Dorian Gray”, singurul său roman, care a fost criticat ca fiind imoral de criticii victoriani, dar acum este considerat una dintre cele mai semnificative lucrări ale sale.

Ca dramaturg, comediile satirice ale lui Wilde, cum ar fi “Evantaiul doamnei Windermere” (1892), “O femeie fără importanță” (1893), “Un soț ideal” (1895) și cea mai renumită piesă a sa, “Ce înseamnă să fii onest” (1895), au fost foarte apreciate.

Stilul de viață neconvențional al lui Wilde și relația sa cu un tânăr au dus la arestarea sa pentru “indecență gravă” în 1895.

A fost condamnat la doi ani de închisoare și a murit în sărăcie la trei ani după eliberare, la vârsta de 46 de ani.

Începuturile vieții

Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde s-a născut pe 16 octombrie 1854, în Dublin, Irlanda.

Tatăl său, William Wilde, a fost un doctor de renume, care a fost înnobilat pentru contribuțiile sale ca consilier medical pentru recensămintele irlandeze.

William a înființat, de asemenea, Spitalul Oftalmic St. Mark, pe cheltuiala sa proprie, pentru a deservi săracii orașului.

Mama lui Wilde, Jane Francesca Elgee, a fost poetă și o figură importantă în Rebeliunea Tinerilor Irlandezi din 1848.

Wilde a fost un copil inteligent și cu mari preocupări pentru lectură.

A urmat școala Portora Royal din Enniskillen, unde a dezvoltat o pasiune pentru studiile grecești și romane.

A câștigat premiul școlii pentru cel mai bun student la clasice în ultimii săi doi ani și al doilea premiu la desen în ultimul său an.

După ce a absolvit în 1871, Wilde a primit Bursa Școlii Regale pentru a studia la Trinity College din Dublin.

La sfârșitul primului său an la Trinity, în 1872, s-a clasat pe primul loc la examenul de clasice al școlii și a primit Bursa Fundației colegiului, cea mai înaltă distincție pentru studenți.

După absolvirea sa în 1874, Wilde a primit Medalia de Aur Berkeley ca cel mai bun student al Trinity la greacă și bursa Demyship pentru studii suplimentare la Magdalen College, Oxford.

La Oxford, Wilde a continuat să exceleze academic, obținând onoruri de primă clasă la clasice și la moderațiile clasice.

Tot la Oxford, Wilde și-a început primele încercări serioase de scriere creativă.

În 1878, anul absolvirii sale, poemul său „Ravenna” a câștigat Premiul Newdigate pentru cea mai bună compoziție în versuri englezești a unui student de la Oxford.

Cariera

După absolvirea de la Oxford, Wilde s-a mutat la Londra pentru a locui cu prietenul său, Frank Miles, un artist portretist cunoscut în înalta societate londoneză.

În Londra, Wilde și-a continuat concentrarea pe poezie, publicând prima sa colecție, “Poems”, în 1881.

Deși a primit doar aprecieri critice modeste, cartea l-a consacrat pe Wilde ca pe un scriitor promițător.

În 1882, Wilde a început un turneu de conferințe în America, călătorind din Londra la New York unde a susținut 140 de conferințe în doar nouă luni.

În timpul turneului său, Wilde s-a întâlnit cu savanți și figuri literare americane proeminente, inclusiv Henry Longfellow, Oliver Wendell Holmes și Walt Whitman.

Wilde l-a admirat în mod deosebit pe Whitman, scriindu-i ulterior: “Nu există nimeni în această lume largă a Americii pe care să-l iubesc și să-l onorez atât de mult”.

După ce a încheiat turneul său american, Wilde s-a întors în Anglia și a început un alt circuit de conferințe în Anglia și Irlanda, care a durat până la mijlocul anului 1884.

Prin conferințele și poeziile sale timpurii, Wilde a devenit un susținător de frunte al mișcării estetice, o filozofie care sublinia urmărirea frumuseții pentru sine, mai degrabă decât promovarea oricărui program politic sau social.

Pe 29 mai 1884, Wilde s-a căsătorit cu Constance Lloyd, o femeie engleză bogată.

Au avut doi fii: Cyril, născut în 1885, și Vyvyan, născut în 1886.

La un an după căsătorie, Wilde a fost numit redactor al revistei “Lady’s World”, o revistă engleză odinioară populară, care recent căpătase popularitate.

Opere literare

Începând cu 1888, în timp ce încă servea ca redactor al revistei Lady’s World, Wilde a intrat într-o perioadă prolifică de șapte ani, în care a creat aproape toate marile sale opere literare.

În 1888, la șapte ani după publicarea “Poems”, Wilde a lansat “Prințul fericit și alte povestiri”, o colecție de povești pentru copii.

În 1891, a publicat “Intenții”, o colecție de eseuri care susțin principiile estetismului.

În același an, a publicat primul și singurul său roman, “Portretul lui Dorian Gray”, o poveste de avertisment despre un tânăr frumos, Dorian Gray, care își dorește ca portretul său să îmbătrânească în timp ce el rămâne tânăr, ceea ce îl conduce să trăiască o viață de păcat și plăcere.

Deși romanul este acum celebrat ca un clasic, a fost inițial întâmpinat cu indignare de critici, care au condamnat lipsa aparentă de moralitate.

Wilde s-a apărat cu fermitate într-un prefață a romanului, considerată o declarație importantă despre estetism, scriind că “o simpatie etică la un artist este un manierism de stil de neiertat” și că “viciul și virtutea sunt pentru artist materiale pentru artă”.

Prima piesă a lui Wilde, “Evantaiul doamnei Windermere”, a avut premiera în februarie 1892 și a fost întâmpinată cu mare popularitate și apreciere critică, determinându-l pe Wilde să se concentreze pe dramaturgie ca principală activitate literară.

În anii următori, Wilde a produs câteva piese apreciate — comedii de maniere spirituale, foarte satirice, cu teme serioase subiacente.

Cele mai notabile piese ale sale includ “O femeie fără importanță” (1893), “Un soț ideal” (1895) și cea mai faimoasă piesă a sa, “Ce înseamnă să fii onest” (1895).

Viața personală și închisoarea

La apogeul succesului său literar, Wilde a început o relație cu un lord tânăr pe nume Alfred Douglas.

Pe 18 februarie 1895, tatăl lui Douglas, Marchizul de Queensberry, a descoperit aventura și a lăsat o carte de vizită la casa lui Wilde, adresată lui “Oscar Wilde: Posing Somdomite,” o greșeală de scriere pentru sodomit.

Deși homosexualitatea lui Wilde era bine cunoscută, acesta a fost atât de indignat de acuzația lui Queensberry încât l-a dat în judecată pentru calomnie, o decizie care în cele din urmă a dus la ruinarea sa.

Când procesul a început în martie, Queensberry și avocații săi au prezentat dovezi ale homosexualității lui Wilde, inclusiv pasaje homoerotice din operele sale și scrisori de dragoste către Douglas.

Aceste dovezi au dus rapid la respingerea procesului de calomnie al lui Wilde și la arestarea sa ulterioară pentru acuzații de “indecență gravă”.

Wilde a fost condamnat pe 25 mai 1895 și a primit o sentință de doi ani de închisoare.

Wilde a fost eliberat din închisoare în 1897, ieșind slăbit fizic, epuizat emoțional și ruinat financiar.

S-a exilat în Franța, unde a trăit în hoteluri ieftine și în apartamentele prietenilor, reunindu-se pentru scurt timp cu Douglas.

În ultimii săi ani, Wilde a scris foarte puțin; singura sa lucrare semnificativă a fost un poem despre experiențele sale în închisoare, “Balada închisorii Reading”, completat în 1898.

Sfârșitul vieții

La mai bine de un secol după moartea sa, Wilde este încă mai renumit pentru personalitatea sa vibrantă, spiritul său ascuțit și închisoarea sa notorie pentru homosexualitate decât pentru realizările sale literare.

Cu toate acestea, operele sale inteligente, incontestabil frumoase, în special romanul său “Portretul lui Dorian Gray” și piesa sa “Ce înseamnă să fii onest”, sunt considerate unele dintre cele mai mari capodopere literare ale epocii victoriene.

Pe parcursul vieții sale, Wilde a fost profund devotat principiilor estetismului, pe care le-a articulat prin conferințele sale și le-a exemplificat în operele sale.

Wilde a murit de meningită pe 30 noiembrie 1900, la vârsta de 46 de ani.

Lectură recomandată

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următoarele:

Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray (Recenzie Completă)
Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray (Rezumat)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website. 

Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult. 

Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine. 

Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă  contactezi. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top