BookReviews

Nassim Nicholas Taleb (Biografie)
Nassim Nicholas Taleb (Biografie). Foto © Google

Nassim Nicholas Taleb (Biografie)

Nassim Nicholas Taleb (născut pe 12 septembrie 1960), este un eseist, statistician matematician, fost broker, analist de risc și aforist libanezo-american.

Munca sa se concentrează pe probleme legate de aleatoriu, probabilitate și incertitudine.

Taleb este autorul lucrării Incerto, o serie filosofică în cinci volume despre incertitudine, publicată între 2001 și 2018, incluzând lucrări notabile precum “Lebăda neagră” și “Antifragil”.

A deținut posturi de profesor la mai multe universități și, din septembrie 2008, este Profesor Distins de Inginerie a Riscului la Școala de Inginerie Tandon a Universității din New York.

Din septembrie 2014, co-editează jurnalul academic Risk and Decision Analysis.

În plus, Taleb a lucrat ca practician în finanțe matematice, manager de fonduri speculative și trader de derivate.

În prezent, lucrează ca, consilier științific la Universa Investments.

Sunday Times a recunoscut cartea sa din 2007, “Lebăda neagră”, ca una dintre cele mai influente 12 cărți de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Taleb a criticat practicile de gestionare a riscului utilizate în industria financiară și a avertizat despre crize financiare, profitând de criza financiară de la sfârșitul anilor 2000.

Promovează ideea unei societăți “robuste la lebăda neagră”, capabilă să reziste evenimentelor imprevizibile.

Taleb a introdus conceptul de “antifragilitate”, referindu-se la sisteme care câștigă și cresc din anumite tipuri de evenimente aleatorii, greșeli și volatilitate.

De asemenea, pledează pentru “experimentare convexă” în descoperirea științifică, subliniind că experimentarea descentralizată este mai eficientă decât cercetarea direcționată.

Adolescența și familia

Nassim Nicholas Taleb s-a născut în Amioun, Liban, din părinții Minerva Ghosn și Nagib Taleb, un oncolog și un cercetător în antropologie.

Părinții săi erau de origine greacă antiohiană și aveau cetățenie franceză.

Bunicul său, Fouad Nicolas Ghosn, și străbunicul său, Nicolas Ghosn, au fost ambii viceprim-miniștri între anii 1940 și 1970.

Bunicul său patern, Nassim Taleb, a fost judecător la Curtea Supremă, iar stră-stră-stră-străbunicul său, Ibrahim Taleb (Nabbout), a fost guvernator al Muntelui Liban în 1866.

Taleb a urmat cursurile Grand Lycée Franco-Libanais din Beirut, o școală franceză.

Războiul Civil Libanez, care a început în 1975, a redus semnificativ proeminența politică și averea familiei sale.

Taleb este creștin ortodox grec.

Educație

Taleb a obținut diplomele de licență și Master of Science de la Universitatea din Paris.

De asemenea, deține un MBA de la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania (1983) și un doctorat în știința managementului de la Universitatea din Paris (Dauphine) (1998), sub îndrumarea lui Hélyette Geman.

Teza sa de doctorat s-a concentrat pe matematica prețurilor derivatelor.

Opinii financiare

Taleb a lucrat în finanțe matematice, a fost manager de fonduri speculative și a tranzacționat derivate.

În prezent, este consilier științific la Universa Investments.

Taleb se consideră mai degrabă un epistemolog al aleatorului decât un om de afaceri și susține că a folosit tranzacționarea pentru a obține independență și libertate față de autoritate.

A pledat pentru acoperirea riscului de coadă pentru a proteja investitorii de mișcările extreme ale pieței.

Modelul său de afaceri urmărește să protejeze investitorii împotriva crizelor și să profite de evenimente rare, rezultând perioade de câștiguri semnificative urmate de lungi perioade de secetă în cariera sa de management al investițiilor.

El a deținut diverse funcții, inclusiv director general și trader propriu la Credit Suisse UBS, trader mondial șef de arbitraj de derivate pentru valute, mărfuri și venituri fixe non-dolar la First Boston, trader șef de derivate valutare la Banque Indosuez, director general și șef mondial de arbitraj de opțiuni financiare la CIBC Wood Gundy, trader de arbitraj de derivate la Bankers Trust (acum Deutsche Bank), trader propriu la BNP Paribas, market maker independent de opțiuni la Chicago Mercantile Exchange și fondator al Empirica Capital.

Taleb a obținut independența financiară după prăbușirea pieței din 1987 și a avut succes în timpul declinului Nasdaq din 2000 și al crizei financiare care a început în 2007, pe care a atribuit-o nepotrivirii între realitate și modelele statistice utilizate în finanțe.

După criza din 2007, Taleb a devenit un activist pentru ceea ce a numit o “societate robustă la lebăda neagră.”

Din 2007, a fost Principal/Consilier Științific Senior la Universa Investments în Miami, Florida, un fond bazat pe conceptul de “lebădă neagră” și gestionat de fostul partener Empirica, Mark Spitznagel.

Unele dintre fondurile sale au realizat randamente de 65% până la 115% în octombrie 2008.

Într-un articol din 2007 al Wall Street Journal, Taleb a susținut că s-a retras din tranzacționare în 2004 pentru a deveni autor cu normă întreagă, descriindu-și implicarea ca fiind “total pasivă” din 2010 încoace.

Taleb a participat la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos în 2009, unde a criticat bancherii, sugerând că imprudența acestora nu s-ar repeta “dacă ar exista pedepse”.

Cariera academică

În 2006, Taleb a făcut tranziția către o carieră de cercetător matematic și eseist filosofic.

El a deținut poziții la Institutul de Științe Matematice Courant al Universității NYU, la Universitatea Massachusetts Amherst, la London Business School și la Universitatea Oxford.

Din 2008, este Profesor Distins de Inginerie a Riscului la Școala de Inginerie Tandon a Universității din New York.

Între 2009 și 2013, a fost Cercetător Distins la Said Business School BT Center, Universitatea Oxford.

Taleb este co-Editor Șef al jurnalului academic Risk and Decision Analysis din septembrie 2014.

Predă în mod regulat cursuri împreună cu Paul Wilmott la Londra și participă ocazional la predarea cursurilor pentru Certificatul în Finanțe Cantitative.

Cariera de scriitor

Eseul filosofic în cinci volume al lui Taleb despre incertitudine, intitulat Incerto, include următoarele cărți: “Păcălit de hazard” (2001), “Lebăda Neagră” (2007-2010), “The Bed of Procrustes” (2010), “Antifragil” (2012) și “Când pielea ta este în joc” (2018).

Seria a fost publicată inițial în noiembrie 2016 cu primele patru cărți, iar a cincea carte a fost adăugată în august 2019.

Prima sa carte non-tehnică, “Păcălit de hazard”, publicată în 2001, prezintă subestimarea rolului aleatoriului în viață și a fost selectată de Fortune ca una dintre cele mai inteligente 75 de cărți cunoscute.

A doua sa carte non-tehnică, “Lebăda Neagră”, despre evenimente imprevizibile, a fost publicată în 2007 și a vândut aproape trei milioane de exemplare până în februarie 2011.

A petrecut 36 de săptămâni pe lista bestseller-urilor New York Times, 17 săptămâni ca ediție cartonată și 19 săptămâni ca ediție broșată, și a fost tradusă în 50 de limbi.

Cartea este creditată cu prezicerea crizei bancare și economice din 2008.

Într-un articol din 2008 din The Times, jurnalistul Bryan Appleyard l-a descris pe Taleb ca “acum cel mai fierbinte gânditor din lume”.

Daniel Kahneman a sugerat includerea lui Taleb printre cei mai mari intelectuali ai lumii, spunând:

“Taleb a schimbat modul în care mulți oameni gândesc despre incertitudine, în special în piețele financiare.

Cartea sa, The Black Swan, este o analiză originală și îndrăzneață a modului în care oamenii încearcă să înțeleagă evenimentele neașteptate.”

Stilul de scriere non-tehnic al lui Taleb a fost descris ca un amestec de narațiune, adesea de stil semi-autobiografic, scurte povești filosofice și comentarii istorice și științifice.

Succesul primelor două cărți ale lui Taleb i-a adus un avans de 4 milioane de dolari pentru o carte ulterioară despre antifragilitate.

Lectură recomandată

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următorul:

Nassim Nicholas Taleb – Lebăda Neagră (Recenzie Completă)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website. 

Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult. 

Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine. 

Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă  contactezi. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top