George Orwell - Ferma Animalelor (Rezumat)
Atenție! Acest rezumat conține spoilere despre cum se termină cartea.
Conacul, o mică fermă din Anglia, este condusă de către domnul Jones, un stăpân aspru și adesea beat.
Într-o noapte, un vier premiat din rasa Alb Mijlociu, numit Seniorul cel bătrân, adună toate animalele de la fermă și le ține un discurs în care dezvăluie animalelor că oamenii sunt cauza tuturor suferințelor îndurate de acestea.
Tot acesta le spune că toate animalele sunt egale și îi îndeamnă să se unească într-o rebeliune.
El le învață un cântec revoluționar numit “Ale Angliei animale.”
După moartea acestuia, doi porci numiți Bulgare de Nea și Napoleon își adaptează ideile în filosofia Animalismului.
Ei încearcă să răspândească idealurile Animalismului celorlalte animale de la fermă, dar acest lucru se dovedește a fi o luptă dificilă.
Caii de tracțiune, Boxer și Trifoi, se dovedesc a fi cei mai buni discipoli, reușind să sintetizeze Animalismul în argumente simple și să le împărtășească celorlalte animale.
Trei luni mai târziu, domnul Jones neglijează să-și hrănească animalele pentru mai mult de 24 de ore.
Acestea se răscoală și îl alungă pe domnul Jones și pe lucrătorii de la fermă printr-o victorie ușoară.
Animalele distrug imediat toate obiectele care îi permiteau domnului Jones să mențină puterea, cum ar fi biciuri, cârje și cuțite.
A doua zi dimineață, animalele fac un tur al fermei, iar porcii dezvăluie că, în ultimele luni, au învățat să citească.
Bulgăre de Nea, cel mai priceput la scris, modifică numele de pe poarta fermei și o redenumește în “Ferma Animalelor”.
În grajdul principal, Bulgăre de Nea scrie și principiile Animalismului, pe care el și Napoleon le-au redus la Șapte Porunci:
1. Tot ce merge pe două picioare ne este dușman.
2. Tot ce merge pe patru picioare sau are aripi ne este prieten.
3. Nici un animal să nu poarte haine.
4. Nici un animal să nu doarmă în pat.
5. Nici un animal să nu bea alcool.
6. Nici un animal să nu ucidă alt animal.
7. Toate animalele sunt egale.
Aceste porunci afirmă egalitatea tuturor animalelor și interzic oricărui animal să adopte comportamente asemănătoare cu cele umane.
Pe măsură ce animalele se întorc la recoltarea de fân, porcii descoperă cum să mulgă vacile, dar laptele dispare misterios.
Există suficientă hrană, iar animalele se mândresc că pot să se hrănească cu propria lor muncă.
Porcii sunt destul de isteți pentru a descoperi cum să îndeplinească anumite sarcini fără a sta pe două picioare, în timp ce Boxer pare la fel de puternic ca trei cai și adoptă deviza “Voi munci mai mult!”.
Toate animalele se implică în administrarea fermei, cu excepția calului vanitos Mollie, care găsește tot felul de scuze pentru a nu munci.
Bulgăre de Nea organizează comitete pentru animale – în mare parte nereușite – și învață diverse animale să citească.
Câinii, porcii, capra Muriel și Benjamin sunt singurii care devin complet alfabetizați.
Animalele mai puțin inteligente, cum ar fi oile, învață doar litera A și nu își amintesc Cele Șapte Porunci, așa că Bulgăre de Nea simplifică totul în maxima „Patru picioare bun, două picioare rău.”
Între timp, Napoleon ia nouă cățeluși pentru a-i educa, insistând că este mai util să se concentreze pe educația celor tineri.
În curând se dezvoltă o luptă pentru putere între Bulgăre de Nea și Napoleon.
Între timp aceștia trimit porumbeii la fermele vecine pentru a răspândi vestea altor animale despre progresul și reușitele lor.
Alți fermieri simpatizează cu domnul Jones, dar doresc doar să profite de situație în favoarea lor.
Din fericire pentru animale, vecinii lor, domnul Pilkington de la Ferma Foxwood și domnul Frederick de la Ferma Pinchfield, se urăsc unul pe celălalt, deși amândoi sunt terifiați de ceea ce s-a întâmplat la Ferma Animalelor.
În octombrie, domnul Jones și câțiva bărbați invadează ferma cu o armă, iar animalele luptă cu curaj și îi alungă pe oameni.
Bulgăre de Nea ține un discurs despre importanța morții pentru Ferma Animalelor și se înțeleg să tragă cu arma domnului Jones de două ori pe an, în aniversările revoltei și a Bătăliei de la Șopron.
Ei introduc, de asemenea, onoruri militare și îl înzestrează pe Bulgăre de Nea cu una dintre ele pentru conducerea acestei bătălii și curajul dovedit în luptă.
În timpul iernii, porcii se ceartă cu privire la modul de planificare a sezonului următor, iar rivalitatea dintre Bulgăre de Nea și Napoleon atinge punctul culminant, în special în ceea ce privește ideea lui Bulgăre de Nea de a construi o moară de vânt.
Acesta le convinge pe animale insistând că o moara de vânt le-ar furniza electricitate și ar asigura o săptămână de munca cu doar trei zile, în timp ce Napoleon insistă în tăcere că aceasta este o prostie.
La dezbaterea finală despre moara de vânt, Napoleon cheamă câinii, pe care i-a crescut în secret să fie propriii săi servitori vicleni, și le poruncește acestora să-l alunge pe Bulgăre de Nea de la Ferma Animalelor.
Acesta este nevoit să fugă de câini pentru a-și salva viața, iar Napoleon le spune celorlalte animale că Bulgăre de Nea a fost o “influență negativă”, anulează dreptul animalelor de a vota și preia “poverile” conducerii asupra sa.
El trimite un porc numit Țignal, care le convinge pe animale că Napoleon are în vedere interesul lor cel mai bun.
Treisprezece săptămâni mai târziu, Napoleon decide că ar trebui să construiască totuși moara de vânt și susține că a fost inițial ideea sa, dar Bulgăre de Nea i-a furat planurile.
Animalele se apucă de treabă, cu Boxer în frunte.
Concentrarea asupra morii de vânt reduce productivitatea fermei, iar toate animalele, cu excepția porcilor și câinilor, primesc mai puțină hrană.
Napoleon introduce munca voluntară duminica, iar animalele care nu muncesc vor primi rații reduse.
Porcii angajează un avocat numit domnul Whymper să-i reprezinte și încep să facă schimburi cu alte ferme.
Ei se mută în casa domnului Jones și încep să doarmă în paturi, ceea ce o tulbură pe Trifoi, care credea că acest lucru este interzis.
Când o întreabă pe Muriel să-i citească porunca despre paturi, aceasta spune: “Nici un animal să nu doarmă în pat cu așternuturi”.
Țignal, însoțit de câini, insistă că dacă porcii nu dorm destul, domnul Jones se va întoarce.
În acea iarnă, o furtună distruge moara de vânt parțial construită.
Napoleon pune dezastrul pe seama “trădătorului” Bulgăre de Nea și susține că acesta se ascunde la Ferma Foxwood.
Oamenii insistă că moara de vânt a căzut din cauza vremii, iar deși animalele nu cred asta, construiesc pereții celei de-a doua mori de vânt de două ori mai groși.
Napoleon acoperă faptul că ferma nu are suficientă hrană și, în ianuarie, le spune găinilor că a convenit să schimbe 400 de ouă pe săptămână pentru grâu.
Găinile sunt întristate, deoarece toate își planificaseră să-și clocească pui lor în primăvară, așa că se revoltă și își sacrifică ouăle.
Napoleon le reduce rațiile, iar găinile renunță după cinci zile, când nouă găini mor.
Napoleon răspândește zvonul că au murit din cauza bolii și aude că Bulgăre de Nea se strecoară în Ferma Animalelor și provoacă neplăceri, cum ar fi călcarea ouălor și furtul acestora.
Într-o seară, Țignal insistă că Bulgăre de Nea face echipă cu domnul Frederick și a fost de partea domnului Jones tot timpul.
Boxer este uluit și observă că Bulgăre de Nea a luptat alături de ei, dar Țignal insistă că, conform lui Napoleon, acesta este de partea domnului Jones.
Patru zile mai târziu, Napoleon își trimite câinii asupra a patru purcei tineri și asupra lui Boxer în timpul unei întâlniri.
Boxer respinge câinii cu labele, dar aceștia le sfâșie gâturile purceilor după ce aceștia mărturisesc că au conspirat cu Bulgăre de Nea.
Alte animale mărturisesc, de asemenea, crime odioase, iar câinii le ucid pe toate.
Animalele rămase se adună la moară, unde a fost sabotată din nou, iar Boxer sugerează că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei greșeli făcute de ei.
Trifoi nu își poate formula gândurile în cuvinte, dar crede că acesta nu a fost scenariul pe care l-a avut în minte când s-a alăturat rebeliunii.
Cu toate acestea, ea tot crede că este mai bine decât să trăiască sub stăpânirea domnului Jones și jură să accepte conducerea lui Napoleon.
Conduce animalele în cântarea “Ale Angliei animale”, dar Țignal le oprește și anunță că acum cântecul este interzis: revoluția despre care vorbește s-a întâmplat, așa că nu mai are niciun rost.
Porcul Minimus compune o nouă melodie care nu place la fel de mult animalelor.
La câteva zile după masacru, Trifoi își amintește că Cele Șapte Porunci spuneau că animalele nu ar trebui să se ucidă unele pe altele, dar când o întreabă pe Muriel să-i citească Poruncile de pe grajd, porunca spune că animalele nu pot să se ucidă unele pe altele fără un motiv.
Animalele muncesc mai intens ca niciodată, iar Țignal le prezintă regulat cifre care arată că productivitatea fermei a crescut cu 200 până la 500 la sută.
Napoleon petrece cea mai mare parte a timpului în interiorul fermei, păzit de câini.
Când Minimus compune o poezie în onoarea lui Napoleon, aceasta este scrisă pe grajd lângă Porunci și apare și un portret al lui Napoleon.
Acesta negociază cu domnul Frederick și domnul Pilkington în legătură cu lemnul de pe proprietate pe care dorește să îl vândă, iar tensiunile cresc.
Între timp, animalele termină moara de vânt în toamnă și la scurt timp după, Napoleon anunță că a vândut lemnul domnului Frederick, după ce îl promisese domnului Pilkington.
Banii vor fi folosiți pentru a achiziționa mașinăria pentru moară.
Cu toate acestea, domnul Whymper dezvăluie că domnul Frederick a plătit pentru lemn cu bancnote false.
Domnul Frederick și oamenii săi, mulți având arme, invadează Ferma Animalelor și aruncă în aer moara de vânt.
Animalele furioase îi alungă, dar se simt descurajate până când Țignal le atrage atenția că au obținut o victorie mare.
Porcii descoperă o sticlă de whisky și, după ce anunță inițial că Napoleon moare, declară că toate câmpurile libere de la fermă vor fi plantate cu orz.
Totul va merge la porci.
Într-o noapte, animalele aud un zgomot și îl găsesc pe Țignal lângă grajd cu o scară ruptă și vopsea.
A doua dimineață, Poruncile spun că animalele nu ar trebui să bea în exces.
Pe măsură ce se apropie de pensionare, Boxer respinge ideea de a-și lua timp pentru a-și vindeca rănile și este hotărât să vadă finalizarea morii de vânt.
În primăvară, Napoleon, având 31 de purcei, descendenții săi, sugerează construirea unei școli și impune o regulă conform căreia celelalte animale trebuie să cedeze în fața porcilor.
Pe măsură ce ferma devine o republică, Napoleon este ales unanim ca președinte.
În timpul verii, Boxer se prăbușește în timp ce lucrează la moara de vânt, iar Napoleon anunță că un veterinar îl va trata.
Cu toate acestea, când mașina vine să-l preia pe Boxer, Benjamin îi alertează pe toți: mașina indică că Boxer se îndreaptă către măcelărie.
Boxer nu mai este văzut niciodată, iar Țignal insistă că mașina a fost achiziționată recent de acel veterinar și nu fusese încă repictată.
Câteva zile mai târziu, porcii reușesc să adune bani pentru a cumpăra mai mult whisky.
Anii trec, iar doar câteva animale își mai aduc aminte de revoluția inițială, iar și mai puține își mai amintesc obiectivele inițiale.
În timp ce finalizează prima moară de vânt și încep construcția celei de-a doua, niciuna dintre ele nu dau electricitate fermei.
Porcii învață să meargă pe două picioare, folosesc bice și învață oile să cânte “Patru picioare bune, două picioare mai bune.”
Verificând Cele Șapte Porunci, Trifoi și Benjamin găsesc doar afirmația: “Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele.”
Porcii se împacă cu vecinii lor oameni, organizând un ospăț.
Cu toate acestea, atât Napoleon, cât și domnul Pilkington trișează la cărți și încep o bătaie.
Celelalte animale, se uită pe geam la toată scena si sunt șocate să descopere că nu mai pot distinge porcii de oameni.
Lectură recomandată
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următoarele:
• George Orwell – Ferma Animalelor (Recenzie Completă)
• George Orwell – 1984 (Recenzie Completă)
• George Orwell – 1984 (Rezumat)
• George Orwell (Biografie)
Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website.
Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult.
Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine.
Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă contactezi.