BookReviews

Dan Brown (Biografie)
Dan Brown (Biografie). Foto © ew.com

Dan Brown (Biografie)

Daniel Gerhard Brown (născut pe 22 iunie 1964) este un scriitor american faimos pentru romanele sale palpitante, în special cele cu personajul Robert Langdon.

Unele dintre lucrările sale cunoscute includ “Îngeri și Demoni” (2000), “Codul lui Da Vinci” (2003), “Simbolul Pierdut” (2009), “Infernul” (2013) și “Origini” (2017).

Romanele sale sunt cunoscute pentru intrigile de vânătoare de comori care de obicei se desfășoară în 24 de ore.

Temele comune în cărțile sale sunt criptografia, arta și teoriile conspirației.

Romanele lui Brown au fost traduse în 57 de limbi și, până în 2012, s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

Adolescența

Daniel Gerhard Brown s-a născut pe 22 iunie 1964, în Exeter, New Hampshire.

Are o soră mai mică, Valerie, născută în 1968, și un frate mai mic, Gregory, născut în 1974.

Brown a urmat școlile publice din Exeter până în clasa a noua.

A crescut în campusul Phillips Exeter Academy, unde tatăl său, Richard G. Brown, a predat matematică și a scris manuale din 1968 până la pensionarea sa în 1997.

Mama sa, Constance (născută Gerhard), provenea din descendența Pennsylvania Dutch Schwenkfelder și a fost instruită ca organistă de biserică și studentă de muzică sacră.

Fascinația lui Brown pentru secrete și puzzle-uri a început în casa copilăriei sale, unde codurile și cifrurile conectau matematica, muzica și limbile în care lucrau părinții săi.

În copilărie, Brown petrecea ore întregi rezolvând anagrame și rebusuri, iar el și frații săi participau la vânătorile de comori elaborate create de tatăl lor cu ocazia zilelor de naștere și a sărbătorilor.

De exemplu, de Crăciun, în loc să găsească cadouri sub brad, Brown și frații săi urmau o hartă a comorilor cu coduri și indicii prin toată casa și chiar prin oraș pentru a găsi cadourile.

Relația lui Brown cu tatăl său a inspirat personajele Sophie Neveu și Jacques Saunière din “Codul lui Da Vinci”, iar capitolul 23 al romanului a fost inspirat de una dintre vânătorile de comori din copilăria sa.

După absolvirea Phillips Exeter Academy, Brown a urmat Amherst College, unde a avut dublă specializare în engleză și spaniolă.

La Amherst, s-a alăturat fraternității Psi Upsilon, a jucat squash, a cântat în Amherst Glee Club și a studiat scrierea sub îndrumarea romancierului vizitator Alan Lelchuk.

În anul școlar 1985, Brown a studiat în străinătate la Sevilla, Spania, unde a urmat un curs de istoria artei la Universitatea din Sevilla.

A absolvit Amherst în 1986.

Compozitor și cântăreț

După absolvirea Amherst, Brown a urmat o carieră muzicală, experimentând cu un sintetizator și auto-producând o casetă pentru copii numită SynthAnimals.

Această casetă conținea piese precum “Happy Frogs” și “Suzuki Elephants” și a vândut câteva sute de copii.

Ulterior, Brown și-a înființat propria companie de discuri, Dalliance, și în 1990 a lansat un CD intitulat Perspective, destinat unui public adult, care de asemenea a vândut câteva sute de copii.

În 1991, s-a mutat la Hollywood pentru a deveni cântător și pianist.

Pentru a se întreține, a predat cursuri la Beverly Hills Preparatory School.

S-a alăturat Academiei Naționale a Compozitorilor și a participat la multe dintre evenimentele lor.

Aici a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Blythe Newlon, care era Director de Dezvoltare a Artiștilor în cadrul academiei.

Deși nu făcea parte oficial din atribuțiile ei, ea a promovat proiectele lui Brown, scriind comunicate de presă, organizând evenimente promoționale și conectându-l cu persoane utile pentru cariera sa.

Au dezvoltat o relație personală, care a devenit publică în 1993, când Brown s-a mutat înapoi în New Hampshire și Newlon l-a însoțit.

S-au căsătorit în 1997 la Pea Porridge Pond, lângă Conway, New Hampshire.

În 1994, Brown a lansat un CD intitulat Angels & Demons, având ca ilustrație un ambigram realizat de John Langdon, pe care l-a folosit ulterior pentru romanul cu același nume.

În 1993, Brown și soția sa Blythe s-au mutat în Rye, New Hampshire.

Brown a devenit profesor de engleză la alma mater, Phillips Exeter, și a predat spaniola elevilor de clasa a 6-a, a 7-a și a 8-a la Lincoln Akerman School în Hampton Falls, o școală mică cu aproximativ 250 de elevi.

Brown a compus o lucrare simfonică intitulată Wild Symphony, care este însoțită de o carte cu același nume.

Cartea este ilustrată de artista maghiară Susan Batori și conține ambigrame simple pentru copii, cu ilustrații care declanșează muzica corespunzătoare într-o aplicație însoțitoare.

Muzica a fost înregistrată de Orchestra Festivalului din Zagreb și a fost programată să aibă premiera mondială cu Orchestra Simfonică din Portsmouth în 2020.

Pe 30 martie 2022, a fost anunțat că Metro-Goldwyn-Mayer și Weed Road Pictures vor adapta Wild Symphony într-un film de animație muzical, similar cu Fantasia lui Walt Disney, cu Brown scriind scenariul și melodiile, iar Akiva Goldsman producând.

Cariera ca scriitor

În timpul unei vacanțe în Tahiti în 1993, Brown a citit romanul “The Doomsday Conspiracy” de Sidney Sheldon și a fost inspirat să devină scriitor de thrillere.

A început să lucreze la Digital Fortress, stabilind mare parte din poveste în Sevilla, unde studiase în 1985.

În 1996, Brown a renunțat la slujba de profesor pentru a deveni scriitor cu normă întreagă.

“Digital Fortress” a fost publicat în 1998, soția sa Blythe jucând un rol semnificativ în promovarea cărții prin scrierea de comunicate de presă, rezervarea de apariții la emisiuni și organizarea de interviuri.

Câteva luni mai târziu, Brown și soția sa au lansat o carte de umor, “The Bald Book”, oficial creditată soției sale, deși un reprezentant al editorului a indicat că a fost scrisă în principal de Brown.

Ulterior, el a scris “Îngeri și Demoni” și “Deception Point”, lansate în 2000 și 2001, respectiv, primul introducând personajul Robert Langdon, un expert în simbologie de la Harvard.

Primele trei romane ale lui Brown au avut un succes limitat, cu mai puțin de 10.000 de exemplare în primele lor tiraje.

Cu toate acestea, al patrulea său roman, “Codul lui Da Vinci”, a devenit un bestseller, ajungând pe primul loc în lista New York Times Best Seller în prima săptămână de la lansare în 2003.

Până în 2009, s-a vândut în 81 de milioane de exemplare în întreaga lume, sporind vânzările lucrărilor anterioare ale lui Brown.

În 2004, toate cele patru romane ale sale au apărut pe lista New York Times în aceeași săptămână.

În 2005, Brown a fost numit unul dintre cei 100 de oameni cei mai influenți ai anului de revista Time.

Forbes l-a clasat pe locul 12 în lista “Celebrity 100” din 2005, estimând venitul său anual la 76,5 milioane de dolari.

Potrivit The Times, venitul estimat al lui Brown după succesul The Da Vinci Code era de 250 de milioane de dolari.

Al treilea roman al său cu Robert Langdon, “Simbolul Pierdut”, a fost lansat pe 15 septembrie 2009.

Acesta a vândut peste un milion de exemplare în format hardcover și e-book în prima zi în SUA, Marea Britanie și Canada, determinând tipărirea a încă 600.000 de exemplare hardcover pe lângă cele cinci milioane inițiale.

Situat în Washington D.C., “Simbolul Pierdut” se desfășoară pe parcursul a douăsprezece ore și implică Francmasonii.

“Infernul”, al patrulea roman al lui Brown cu Robert Langdon, a fost lansat pe 14 mai 2013 de Doubleday.

A ocupat primul loc în lista New York Times Best Seller în primele 11 săptămâni de la lansare și a vândut peste 1,4 milioane de exemplare numai în SUA.

Într-un interviu din 2006, Brown a menționat că avea idei pentru aproximativ 12 cărți viitoare cu Robert Langdon.

Multe personaje din cărțile lui Brown sunt numite după persoane reale pe care le cunoaște.

Robert Langdon este numit după John Langdon, artistul care a creat ambigramele pentru CD-ul și romanul “Îngeri și Demoni”.

Camerlengo Carlo Ventresca este numit după Carla Ventresca, o prietenă caricaturistă.

Alte personaje sunt numite după părinții lui Brown și editorul său real, Jason Kaufman.

Doubleday a publicat a șaptea carte a lui Brown, “Origini”, pe 3 octombrie 2017.

Este a cincea carte din seria Robert Langdon.

Acte de caritate

În octombrie 2004, Brown și frații săi au donat 2,2 milioane de dolari Academiei Phillips Exeter în onoarea tatălui lor.

Această donație a stabilit Fondul pentru Tehnologie Richard G. Brown, destinat să ofere computere și echipamente de înaltă tehnologie pentru studenții aflați în nevoie.

Pe 14 aprilie 2011, Dan și soția sa, Blythe Newlon Brown, au creat un fond de burse numit după el pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a absolvirii sale de la Amherst College.

Acest fond de burse, dotat permanent, oferă ajutor financiar studenților de la Amherst, cu preferință pentru cei interesați de scriere.

Pe 16 iunie 2016, Brown a donat 337.000 de dolari Bibliotecii Ritman din Amsterdam pentru a digitaliza o colecție de cărți antice.

Căsnicia

Brown și soția sa, Blythe Newlon, au fost susținători ai Fundației Caritabile New Hampshire.

În 2019, după 21 de ani de căsnicie, Brown și soția sa au trecut printr-un divorț conflictual, cu acordul financiar încă nerezolvat din cauza acuzațiilor de infidelitate aduse lui Brown în ultima parte a căsniciei lor.

În decembrie 2021, cuplul a fost de acord să soluționeze procesul.

Adaptări cinematografice

În 2006, romanul lui Brown, “Codul lui Da Vinci”, a fost adaptat într-un film de Columbia Pictures, regizat de Ron Howard.

Deși a fost foarte așteptat și a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2006, a primit recenzii generale negative.

Filmul are în prezent un rating de 26% pe Rotten Tomatoes, bazat pe 165 de recenzii negative din 214.

A fost numit unul dintre cele mai proaste filme din 2006 pe Ebert & Roeper, dar a devenit al doilea cel mai profitabil film al anului, încasând 750 de milioane de dolari la nivel mondial.

Următorul film, “Îngeri și Demoni”, a fost lansat pe 15 mai 2009, cu Howard și Tom Hanks.

Deși a primit majoritatea recenziilor negative, criticii au fost ceva mai blânzi decât cu predecesorul său.

În iulie 2013, avea un rating de 37% pe Rotten Tomatoes.

Cineastii au arătat inițial interes pentru adaptarea romanului “Simbolul Pierdut” într-un film.

Scenariul a fost scris de Danny Strong, iar pre-producția era așteptată să înceapă în 2013.

Cu toate acestea, în iulie 2013, Sony Pictures a anunțat că va adapta în schimb “Infernul”, cu lansare programată pentru 14 octombrie 2016, cu Ron Howard ca regizor, David Koepp scriind scenariul și Tom Hanks reluându-și rolul ca Robert Langdon.

Inferno a fost lansat pe 28 octombrie 2016.

În 2021, “Simbolul Pierdut” de Dan Brown a fost adaptat într-un serial de televiziune, reimaginat ca o poveste de origine pentru personajul lui Brown, Robert Langdon, cu Ashley Zukerman în rolul lui Langdon.

Lectură recomandată

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următoarele:

Dan Brown – Origini (Recenzie Completă)
Dan Brown – Origini (Rezumat)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website. 

Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult. 

Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine. 

Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă  contactezi. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top