Ayaan Hirsi Ali (Biografie)
Ayaan s-a născut în 1969 în Mogadishu, Somalia.
Tatăl ei, Hirsi Magan Isse, a fost un membru proeminent al Frontului Democratic de Salvare al Somaliei și o figură importantă în Revoluția Somaleză.
Puțin timp după ce s-a născut, tatăl ei a fost închis din cauza opoziției sale față de guvernul comunist al lui Siad Barre.
Tatăl lui Hirsi Ali studiase în străinătate și se opunea mutilării genitale feminine, dar în timp ce era închis, bunica lui Hirsi Ali a angajat un bărbat să efectueze procedura asupra ei, când Hirsi Ali avea cinci ani.
Potrivit lui Hirsi Ali, a avut noroc că bunica ei nu a putut găsi o femeie să facă procedura, deoarece mutilarea era “mult mai ușoară” atunci când era efectuată de bărbați.
După ce tatăl ei a evadat din închisoare, el și familia au părăsit Somalia în 1977, mergând mai întâi în Arabia Saudită, apoi în Etiopia, înainte de a se stabili în Nairobi, Kenya, până în 1980.
Acolo, el a stabilit o viață confortabilă pentru familia sa.
Hirsi Ali a urmat Școala Secundară pentru Fete Musulmane, unde se predau lecții în limba engleză.
Până când a ajuns la adolescență, Arabia Saudită finanța educația religioasă în numeroase țări, iar viziunile sale religioase deveneau influente printre mulți musulmani.
O profesoară carismatică de religie, pregătită sub această egidă, s-a alăturat școlii lui Hirsi Ali.
Ea a inspirat-o pe tânăra Ayaan, precum și pe unii dintre colegii săi, să adopte interpretările mai riguroase ale Islamului din Arabia Saudită, spre deosebire de versiunile mai relaxate care existau atunci în Somalia și Kenya.
Hirsi Ali a declarat mai târziu că a fost întotdeauna impresionată de Coran și a trăit “după Carte, pentru Carte” pe tot parcursul copilăriei sale.
Ea simpatiza cu viziunile Frăției Musulmane islamiste și purta un hijab cu uniforma sa școlară.
Acest lucru era neobișnuit la acea vreme, dar a devenit mai comun printre unele femei musulmane tinere.
Pe atunci, era de acord cu fatwa proclamată împotriva scriitorului britanic-indian Salman Rushdie ca reacție la portretizarea profetului islamic Muhammad în romanul său „Versetele Satanice”.
După ce a terminat școala secundară, Hirsi Ali a urmat un curs de secretariat la Valley Secretarial College din Nairobi timp de un an.
Pe măsură ce creștea, a citit și povești de aventuri în limba engleză, cum ar fi seria Nancy Drew, cu arhetipuri de eroine moderne care împingeau limitele societății.
Viața în Olanda
Hirsi Ali a ajuns în Olanda în 1992.
În acel an călătorise din Kenya pentru a-și vizita familia în Düsseldorf și Bonn, Germania, și a plecat în Olanda pentru a scăpa de o căsătorie forțată.
Odată ajunsă acolo, a solicitat azil politic și a obținut un permis de ședere.
Ea a folosit numele de familie timpuriu al bunicului său patern în cererea sa și de atunci a fost cunoscută în Occident ca Ayaan Hirsi Ali.
A primit un permis de ședere în termen de trei sau patru săptămâni de la sosirea în Olanda.
La început, a avut diverse locuri de muncă pe termen scurt, de la curățenie la sortarea poștei.
A lucrat ca traducătoare la un centru de refugiați din Rotterdam, care, potrivit unui prieten intervievat în 2006 de ziarul The Observer, a marcat-o profund.
Ca o cititoare avidă, în Olanda a descoperit cărți noi și moduri de gândire care i-au întins imaginația și în același timp au speriat-o.
Lucrările lui Sigmund Freud i-au introdus un sistem moral alternativ care nu se baza pe religie.
În această perioadă a urmat cursuri de limba olandeză și un curs introductiv de un an în asistență socială la Hogeschool De Horst din Driebergen.
A spus că a fost impresionată de cât de bine părea să funcționeze societatea olandeză.
Pentru a înțelege mai bine dezvoltarea acesteia, a studiat la Universitatea din Leiden (Leiden, Olanda), unde a obținut un grad de master în științe politice în 2000.
Între 1995 și 2001, Hirsi Ali a lucrat și ca interpretă și traducătoare somaleză-olandeză independentă, lucrând frecvent cu femei somaleze în centre de azil, adăposturi pentru femei abuzate și la serviciul olandez de imigrare și naturalizare.
În timp ce lucra pentru IND, a devenit critică față de modul în care Olanda gestiona solicitanții de azil.
Hirsi Ali vorbește șase limbi: engleză, somaleză, arabă, swahili, amharică și olandeză.
Cariera politică
După ce a obținut diploma, Hirsi Ali a devenit membru asistent la Wiardi Beckman Stichting (WBS), un think-tank al Partidului Muncii de centru-stânga (PvdA).
Profesorul de la Universitatea din Leiden, Ruud Koole, era supraveghetor al partidului.
Scrierile lui Hirsi Ali la WBS au fost inspirate de lucrările orientalistului neoconservator Bernard Lewis.
A devenit deziluzionată față de Islam și a fost șocată de atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, pentru care al-Qaeda și-a revendicat în cele din urmă responsabilitatea.
După ce a ascultat casete video cu Osama bin Laden citând „cuvinte de justificare” din Coran pentru atacuri, a scris: „Am luat Coranul și hadith-ul și am început să le răsfoiesc, pentru a verifica.
Uram să o fac, pentru că știam că voi găsi citatele lui Bin Laden acolo.”
Citirea manifestului ateist (“Atheïstisch manifest”) al filosofului Herman Philipse de la Universitatea din Leiden a ajutat-o să se convingă să renunțe la religie.
A renunțat la Islam și și-a recunoscut necredința în Dumnezeu în 2002.
A început să-și formuleze critica asupra Islamului și culturii islamice, a publicat multe articole pe aceste subiecte și a devenit un vorbitor frecvent în programele de știri televizate și în forumuri de dezbatere publică.
Și-a discutat ideile pe larg într-o carte intitulată De zoontjesfabriek (Fabrica de băieți) (2002).
În această perioadă, a început să primească primele amenințări cu moartea.
Cisca Dresselhuys, redactorul revistei feministe Opzij, a făcut cunoștință între Hirsi Ali și Gerrit Zalm, liderul parlamentar al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) de centru-dreapta, și membrul partidului Neelie Kroes, pe atunci Comisarul European pentru Concurență.
La îndemnul lor, Hirsi Ali a acceptat să treacă la partidul lor VVD și a candidat pentru un loc în Parlament.
Între noiembrie 2002 și ianuarie 2003, a trăit în străinătate, în timp ce era pe statul de plată ca asistent al VVD.
În 2003, la vârsta de 33 de ani, Hirsi Ali a candidat cu succes în alegerile parlamentare.
Ea a spus că statul de bunăstare olandez a ignorat abuzurile asupra femeilor și fetelor musulmane din Olanda și nevoile lor sociale, contribuind la izolarea și opresiunea lor.
În timpul mandatului său în Parlament, Hirsi Ali și-a continuat criticile la adresa Islamului și multe dintre declarațiile ei au provocat controverse.
Într-un interviu în ziarul olandez Trouw, ea a spus că, după standardele occidentale, Muhammad, așa cum este reprezentat în Coran, ar fi considerat un pedofil.
O plângere de discriminare religioasă a fost depusă împotriva ei pe 24 aprilie 2003 de musulmani care se opuneau declarațiilor ei.
Biroul Procurorului a decis să nu inițieze un caz, deoarece critica ei „nu a adus nicio concluzie cu privire la musulmani și valoarea lor ca grup nu este negată”.
Filmul controversat cu Theo van Gogh
Colaborând cu scriitorul și regizorul Theo van Gogh, Hirsi Ali a scris scenariul și a asigurat vocea pentru „Submission” (2004), un scurtmetraj care critica tratamentul femeilor în societatea islamică.
Împreună cu pasaje din Coran au fost prezentate scene cu actrițe care portretizau femei musulmane suferind abuzuri.
O actriță aparent goală îmbrăcată într-un burqa semi-transparent era arătată cu texte din Coran scrise pe pielea ei.
Aceste texte sunt printre cele adesea interpretate ca justificând subjugarea femeilor musulmane.
Lansarea filmului a stârnit indignare printre mulți musulmani olandezi.
Mohammed Bouyeri, un islamist marocan olandez de 26 de ani și membru al organizației teroriste musulmane Hofstad Group, l-a asasinat pe Van Gogh pe o stradă din Amsterdam pe 2 noiembrie 2004.
Bouyeri l-a împușcat pe Van Gogh cu un pistol de opt ori, prima dată de la distanță și apoi de aproape când regizorul era rănit pe pământ.
Era deja mort când Bouyeri i-a tăiat gâtul cu un cuțit mare și a încercat să-l decapiteze.
Bouyeri a lăsat o scrisoare înfiptă în corpul lui Van Gogh cu un cuțit mic; era în principal o amenințare cu moartea la adresa lui Hirsi Ali.
Serviciul secret olandez a ridicat imediat nivelul de securitate pe care i-l oferea lui Hirsi Ali.
Bouyeri a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.
Hirsi Ali a început să se ascundă, ajutată de serviciile de securitate ale guvernului, care au mutat-o în mai multe locații din Olanda.
A fost mutată în Statele Unite pentru câteva luni.
Pe 18 ianuarie 2005, s-a întors în parlament.
Pe 18 februarie 2005, a dezvăluit unde locuiau ea și colegul ei Geert Wilders.
A cerut o casă normală și securizată, lucru pe care l-a obținut o săptămână mai târziu.
Pe 27 aprilie 2006, un judecător olandez a decis că Hirsi Ali trebuia să părăsească locuința ei actuală securizată de la o adresă secretă din Olanda.
Vecinii ei se plânseseră că ea crea un risc de securitate inacceptabil, dar poliția mărturisise că acest cartier era unul dintre cele mai sigure locuri din țară, deoarece aveau mulți angajați alocați acolo pentru protecția ei.
Într-un interviu de la începutul anului 2007, Hirsi Ali a remarcat că statul olandez cheltuise aproximativ 3,5 milioane de euro pentru protecția ei; amenințările împotriva ei produceau frică, dar ea credea că era important să-și exprime opinia.
Deși regreta moartea lui Van Gogh, a spus că era mândră de lucrarea lor împreună.
O fundație privată, Fundația pentru Libertatea de Exprimare, a fost înființată în 2007 în Olanda pentru a ajuta la finanțarea protecției Ayaan Hirsi Ali și a altor disidenți musulmani.
Viața în America
În 2006, Hirsi Ali a ocupat o poziție la Institutul American Enterprise din Washington, D.C.; întrucât guvernul olandez a continuat să-i asigure securitatea, acest lucru a necesitat o creștere a efortului și a costurilor lor.
Pe 17 aprilie 2007, comunitatea musulmană locală din Johnstown, Pennsylvania, a protestat împotriva prelegerii planificate a lui Hirsi Ali la campusul local al Universității din Pittsburgh.
Imamul din Pittsburgh, Fouad El Bayly, a spus că activista merita pedeapsa cu moartea, dar ar trebui să fie judecată și condamnată într-o țară islamică.
Pe 25 septembrie 2007, Hirsi Ali a primit dreptul de ședere permanent în America.
În octombrie 2007, s-a întors în Olanda, continuându-și munca pentru AEI de la o adresă secretă.
Ministrul olandez al Justiției, Hirsch Ballin, i-a informat decizia că, începând cu 1 octombrie 2007, guvernul olandez nu va mai plăti pentru securitatea ei în străinătate.
În acel an, ea a refuzat o ofertă de a trăi în Danemarca, spunând că intenționează să se întoarcă în Statele Unite.
Pe 25 aprilie 2013, a devenit cetățean al Statelor Unite.
Lectură recomandată
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de următoarele:
• Ayaan Hirsi Ali – Necredincioasa (Recenzie Completă)
• Ayaan Hirsi Ali – Necredincioasa (Rezumat)
Salut! Sunt fondatorul și editorul acestui website.
Scopul acestui blog este de a-mi împărtăși pasiunea pentru literatură și de a încuraja oamenii să citească mai mult.
Aștept cu nerăbdare să îți împărtășesc descoperirile mele literare și să interacționez cu tine.
Dacă ai sugestii de cărți sau întrebări, nu ezitați să mă contactezi.